Оперативність проведення розслідувань захворювання медиків на COVID-19 нині залежить в основному від комісій при медзакладах

3 роки ago admin 0

Понад рік триває у нашій державі боротьба зі страшним і підступним ворогом COVID-19. З перших днів в авангарді цієї боротьби опинилися медики. Вони найчастіше наражаються на небезпеку, пов’язану з отриманням чергової «дози» інфікування внаслідок своєї професійної діяльності.  Тому захворювання на коронавірусну недугу медиків прирівняне до нещасного випадку на виробництві і внесене до переліку гострих професійних захворювань, що розслідуються відповідними комісіями.

Від оперативності проведення такого розслідування, зрозуміло, залежить своєчасне надання потерпілим соціальних виплат та послуг. Здійснення контролю за своєчасністю та об’єктивністю розслідувань покладено на органи Держпраці.

Здавалося б, все чітко прописано на законодавчому рівні, однак на практиці забезпечити оцю «своєчасність» виявляється не так вже й легко. На Закарпатті донедавна справжнім каменем спотикання у процесі розслідування ставали висновки профпатолога, точніше, їх відсутність.  А все тому, що катастрофічно не вистачало самих профпатологів.

За інформацією департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА, «у медзакладах були наявні 2 лікарі-профпатологи, які мали спеціалізацію за фахом «профпатологія» та в їх закладах в ліцензії на медичну практику була спеціальність «профпатологія». На виправлення ситуації департамент охорони здоров’я ініціював спільно з ФПО та ДУ УжНУ відкриття курсу спеціалізації за фахом «профпатологія». Тож деякі медичні заклади скористалися цією можливістю і на сьогодні мають власні професійні кадри. Там справи з розслідуванням суттєво поліпшилися.

Однак, як з’ясувалося, є й інші причини, котрі гальмують процес розслідування захворювання медиків на COVID-19. І, якщо розібратися, усіх їх можна вважати  об’єктивними. В одному випадку захворіли члени комісії, в іншому – фахівці лабораторного центру. Ще десь ситуація пробуксовує через те, що звільнився інженер з охорони праці, оскільки не витримав великого навантаження і малої зарплати.

А потерпілі зазвичай нарікають на Держпраці, припускаючи, що від їх представників залежить оперативність проведення розслідування. Тут доречно нагадати, що віднедавна у самих медичних закладах, відповідно до Порядку розслідування, створюються комісії  з розслідування гострих професійних захворювань, котрі не підлягають спеціальному розслідуванню (смертельні, групові випадки).

Тож фактично прискорення процесу розслідування випадків захворювання медів на COVID-19 значною мірою залежить від комісій, які працюють безпосередньо в медзакладах.