На Закарпатті під час проведення профілактичних заходів у закладах торгівлі виявили неоформлених працівників

3 роки ago admin 0

Протягом місяця на Закарпатті тривала інформаційно-роз’яснювальна кампанія у закладах сфери оптової та роздрібної торгівлі, націлена на подолання незадекларованої праці. За цей період фахівці Управління Держпраці краю провели з працівниками торгівлі понад 400 профілактичних заходів, у ході яких говорили про переваги офіційного працевлаштування, неприпустимість допуску до роботи без належного оформлення трудових відносин, передбачену відповідальність за порушення законодавства у частині оформлення трудових відносин. Заходи проходили з дотриманням усіх протиепідемічних вимог та урахуванням обмежень зони «червоного» рівня епідемічної небезпеки.

Бажаючі отримали інформаційні буклети, з витягами окремих положень чинного законодавства про працю, іншою актуальною інформацією і контактними даними, за якими можна звернутися у разі виникнення якихось питань до державних інспекторів Управління Держпраці.

Як повідомив перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик, нещодавно в ході профілактичних заходів у двох ужгородських кафе були виявлені неоформлені працівники. На жаль ФОПи не дослухалися до порад держінспекторів і не подбали про офіційне працевлаштування цих людей. У рамках інспекційних відвідувань були зафіксовані факти допуску нелегальних працівників до роботи загалом, чотири особи.

Підприємці не змогли надати укладених зі своїми працівниками ані трудових, ані цивільно-правових договорів. Тож за вчинене порушення доведеться відповідати в адміністративному порядку.

Робота в напрямі подолання незадекларованої праці в області триває. Принагідно фахівці Управління Держпраці Закарпаття закликають роботодавців дотримуватись чинного законодавства, а краян – не погоджуватися на роботу без офіційного оформлення та виплати заробітної плати «в конвертах».