Складання РК до ПН для сільськогосподарських товарів, які підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 14%

3 роки ago admin 0

Із 1 березня 2021 року окремі види сільськогосподарської продукції відповідно до кодів УКТ ЗЕД, перерахованих у підпункті “г” пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України, підлягають оподаткуванню за ставкою ПДВ 14%.

Наказом Міністерства фінансів України від 1 березня 2021 року № 131 викладено в нових редакціях форми податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної, в яких враховано особливості їх складання, які виникають у зв’язку із запровадженням з 1 березня 2021 року згідно із Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ ставки податку на додану вартість у розмірі 14% до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів.

Враховуючи те, що ставка ПДВ 14% застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 1 березня 2021 року, коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 %).

При здійсненні коригування слід враховувати наступне.

1. Якщо за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, за якими перша подія настала до 01.03.2021, починаючи з 01.03.2021 відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів (повністю чи частково), коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється з огляду на ставку ПДВ у розмірі 20%.

2. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, у бік зменшення або в межах суми, на яку на дату першої події була складена податкова накладна, у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, зазначається ставка ПДВ, вказана у податковій накладній, що коригується (20 %).

3. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається збільшення вартості або кількості товарів, поставлених/оплачених до вказаної дати, розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на дату постачання таких товарів/попередньої оплати за такі товари, складається з урахуванням таких особливостей:

3.1. якщо першою подією була сплата авансу та, починаючи з 01.03.2021, відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

на дату доплати/відвантаження товарів (надання послуг) складається розрахунок коригування, в якому зі знаком “мінус” вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому вказуються нова (перерахована) ціна одиниці товару та кількість товару, перерахована з огляду на таку нову ціну, в межах суми отриманого авансу (сума компенсації залишається незмінною, оскільки сума отриманого авансу не змінюється) із застосуванням ставки податку 20 %;

на цю ж дату складається друга податкова накладна з огляду на суму доплати / перевищення вартості загального обсягу оплачених (поставлених) товарів/послуг над обсягом отриманої попередньої оплати. У такій податковій накладній вказуються нова (перерахована) ціна та відповідна кількість товарів, розрахована з огляду на таку нову (перераховану) ціну товарів, яка відповідає сумі додаткової оплати. Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

Детальна інформація про особливості складання податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних викладена у листі ДПС України від 22 березня 2021 року № 6946/7/99-00-21-03-02-07. З листом можна ознайомитися за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/75247.html.

ДПС у Закарпатській області