Укрупнення лісгоспів не призведе до зменшення надходжень податків до місцевих бюджетів

3 роки ago admin 0

Роз’яснення щодо надходжень податків до місцевих бюджетів після укрупнення лісгоспів надали в Державному агентстві лісових ресурсів. Наразі йдеться про те, що після укрупнення лісгоспів надходження податків до місцевих бюджетів не зменшиться.

Одна із основних особливостей лісового господарства, яка відрізняє його від інших галузей, є наявність значних площ лісового фонду в підприємств, що розташовані на території певних територіальних громад.

Склад доходів та порядок їхнього надходження до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад визначається Бюджетним та Податковим кодексами України.

Зокрема, Бюджетним кодексом України (ст. 63-64) передбачено, що платежі з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів зараховують до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням відповідних природних ресурсів.

Податок за лісові землі також сплачується на відповідній території за ставками, що встановлюють органи місцевого самоврядування, згідно з Податковим кодексом України (ст. 284).

Таким чином, рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів та податок за лісові землі при укрупненні лісгоспів зараховуватимуться до бюджетів територіальних громад.

Варто зазначити, що податковим та бюджетним законодавством України передбачено також, що податок на доходи, нараховані працівникам відокремленого підрозділу, перераховують до відповідного бюджету за місцезнаходженням конкретно цього відокремленого підрозділу. Такий порядок застосовують всі юридичні особи, зокрема такі, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої територіальної громади.

Утворення нового укрупненого лісгоспу з відповідними структурними підрозділами та незмінність фонду оплати праці не призведе до зменшення надходжень  податків до місцевих бюджетів.

Отже, законодавство передбачає сплату податків до місцевих бюджетів за місцем розташування лісових ресурсів та за фактичним місцем роботи працівників підприємств лісового господарства.

 

Роз’яснення щодо надходжень податків до місцевих бюджетів після укрупнення лісгоспів надали в Державному агентстві лісових ресурсів. Наразі йдеться про те, що після укрупнення лісгоспів надходження податків […]