Резерв бюджету – у сумлінності платників та якісній інвентаризації об’єктів оподаткування

3 роки ago admin 0

Про це йшлося під час робочої зустрічі керівництва ГУ ДПС у Закарпатській області з представниками Мукачівської територіальної громади.

– Для реалізації своїх функцій і головне – розвитку громади, вам необхідно дбати про резерви, які дадуть змогу наповнити бюджети. Серед таких резервів, перш за все, рівень добровільної сплати податків та якісна інвентаризація об’єктів оподаткування, зокрема об’єктів нерухомого майна та  земельних ділянок. Ми готові в цьому допомагати, за рахунок спільної роботи над розширенням бази оподаткування, – зазначає Ілля Матьола начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Мукачівська територіальна громада об’єднала в собі 18 населених пунктів, тому особливу увагу в ході зустрічі було приділено актуалізації даних щодо об’єктів нерухомості в населених пунктах, які приєдналися до міста. Адже обчислення податку для фізичних осіб здійснює контролюючий орган за місцем податкової адреси власника такої нерухомості на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Досить часто ця інформація не відповідає дійсності, тому необхідно провести інвентаризацію об’єктів та поінформувати громадян, що вони можуть звернутися з письмовою заявою до ДПС, за своєю податковою адресою, для проведення звірки даних щодо об’єкта нерухомості, розміру загальної площі, пільги та ставки податку.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток та землекористувачі. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Ці дані наразі теж потребують уточнення, тому податківці рекомендували представникам Мукачівської територіальної громади активно попрацювати над приведенням їх у відповідність, адже це також резервні доходи їхнього бюджету.

Акцентували увагу податківці й на важливості проведення роз’яснювальних заходів з роботодавцями та найманими працівниками щодо недопущення виплат заробітних плат у «конвертах», виявлення фактів неофіційного працевлаштування працівників у суб’єктів господарювання, які зареєстровані на території громади.

Крім того, йшлося під час зустрічі й про торгівлю підакцизною продукцією без відповідних дозвільних документів. – Наголошую, роздрібна торгівля горілкою, цигарками та пальним може здійснюватися виключно за наявності відповідних ліцензій. Тим паче, що вартість ліцензій не є значною. Також продаж всіх підакцизних товарів (алкоголю, тютюну, пального) здійснюється через реєстратори розрахункових операцій, з обов’язковою видачею фіскального чеку платнику. Його видача – це гарантія включення суб’єктом господарювання отриманої суми до доходів, з яких нараховуються податки, а також запорука захисту споживача у разі придбання недоброякісної продукції. Ця звичка принесе кожному із нас неабияку користь, – зауважив керівник податкових органів Закарпаття Ілля Матьола.

ДПС у Закарпатській області