На Закарпатті податківці провели робочу зустріч з головами територіальних громад Рахівщини

3 роки ago admin 0

Днями відбулась робоча зустріч начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області Іллі Матьоли та його заступника Ігоря Ороса з головами Ясінянської та Богданської територіальних громад Рахівського району. В ході зустрічі присутні обговорили важливі питання, від вирішення та реалізації яких залежить рівень добробуту громад, їх фінансова спроможність та розвиток інфраструктури.

Учасники зустрічі розглянули питання наповнення бюджету та пошуку додаткових резервів, проведення інвентаризації земельних ділянок та нерухомого майна, прийняття ставок місцевих податків і зборів. Враховуючи те, що цей регіон є знаним серед туристів, а популярність туризму в Закарпатті щораз зростає, податківці звернули увагу голів ТГ на туристичний збір. Зокрема, варто проаналізувати наявний перелік податкових агентів (юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадян, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі)). Сплачувати туристичний збір податкові агенти мають за своїм місцезнаходженням щоквартально, відповідно до податкової декларації з туристичного збору за звітний квартал, або авансовими внесками до 30 числа кожного місяця на підставі рішення відповідної територіальної громади. Зважений підхід до адміністрування цього збору дасть змогу ефективно наповнювати місцевий бюджет.

– Одне з головних завдань ваших територіальної громад – спроможність себе утримувати і розвиватися. А цього можна досягти, провівши в максимально короткі строки якісну інвентаризацію об’єктів оподаткування нерухомого майна, а також об’єктів здійснення господарської діяльності, зокрема в частині використання найманих працівників без офіційного працевлаштування, – зазначив в ході зустрічі Ілля Матьола, керівник податкового відомства Закарпаття.

На завершення робочої зустрічі податківці поінформували голів територіальних громад і про можливість спілкування платників податків з контролюючим органом завдяки сучасним електронним сервісам. Безконтактні способи взаємодії платників податків та податкових органів є актуальними та зручними в часи пандемії COVID-19. Наразі розширено функції «Електронного кабінету платника», чимало послуг можна отримати через месенджери, зокрема через «InfoTAX» у соціальних мережах Вайбер та Телеграм.

ДПС у Закарпатській області