Податкові новації, РРО, декларування та соцмережі: податківці провели семінар на Мукачівщині

3 роки ago admin 0

Сьогодні, 4 лютого, відбувся семінар для платників податків Мукачівської територіальної громади, на якому детально розглянули новації податкового законодавства у 2021 році.

Спікерами на семінарі виступили: Євген Скальський, заступник начальника Мукачівської ДПІ – начальник відділу електронних сервісів та звітності, організації роботи ЦОП; Марта Волощук, голова Територіального відділення «Асоціації платників податків України» в Закарпатській області; Юлія Кілару, керівник Мукачівського осередку Асоціації платників податків України.

Учасникам заходу розповіли про податкові новації, які вступили в дію з початком нового року, зміни у застосуванні РРО, про Деклараційну кампанію 2021, податкові борги та можливість їх списання, а також електронні сервіси від ДПС, які розвиваються та стають доступнішими та актуальними для сучасних платників.

Насамперед фахівці розповіли про введення дію законів, що передбачають підтримку та податкові стимули для громадян, малого та середнього бізнесу в період дії карантинних заходів. Зокрема йшлося, про можливість та умови автоматичного списання податкового боргу для фізичних і юридичних осіб.

Крім того, податківці розповіли учасникам семінару про можливість списання штрафних санкцій та пені для платників податків, у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з 10 грудня 2020 року суми податкового боргу, що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі.

Не залишились поза увагою актуальні законодавчі норми, які стосуються, зокрема, продовження процедури, при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені. Наразі право на списання мають фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови що в період з 1 січня 2017 року по 1 грудня 2020 року вони не отримували дохід (прибуток) від своєї діяльності, який підлягає оподаткуванню.

Присутнім також нагадали про кампанію декларування доходів, отриманих протягом минулого року, яка стартувала з 1 січня 2021 року.  Зокрема, звернули увагу платників, у кого виникає необхідність подання декларації про доходи, граничні строки подання декларації за звітний рік, а також місця та способи подання такої декларації.

Наголосили платникам і про переваги програмного РРО, такі як: реєстрацію ПРРО через Електронний кабінет; можливість використання контрольно-звітної інформації, що передається від пристрою (чеки) суб’єктами господарювання, для самоконтролю та громадянами для захисту їх прав як споживачів; відмову від друку паперових чеків; безкоштовне програмне забезпечення та інтерфейси користувачів – суб’єктів господарювання та покупців; можливість використання офлайн. А також поінформували, у яких випадках платники єдиного податку повинні застосовувати РРО, незалежно від доходів.

Як з’ясувалося  під час семінару,  бухгалтери й підприємці зацікавлені в оперативному отриманні інформації про податки та діяльність податкової служби. Все більше платники готові отримувати інформацію у соціальних мережах, тому на допомогу їм прийдуть: сторінка ГУ ДПС у Закарпатській області у Facebook (https://www.facebook.com/tax.zakarpatia), сторінка ДПС України у Facebook (https://www.facebook.com/TaxUkraine), канал Податкової служби на Telegram (https://t.me/tax_gov_ua), а також новий сервіс «InfoTAX» (https://t.me/infoTAXbot).

Щоденно в соціальних мережах податківці розміщують роз’яснювальні та довідкові матеріали, знайомлять з результатами роботи служби, і діляться різними кейсами.

ДПС у Закарпатській області