Ситуацію щодо легалізації праці на Закарпатті, погашення заборгованості із заробітної плати проаналізували на селекторній нараді в ОДА

3 роки ago admin 0

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик сьогодні взяв участь у двох селекторних нарадах, котрі проходили в обласній державній адміністрації – з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат, податкового боргу і легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

У ході першої наради присутні проаналізували стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ та організації області. З цього приводу директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Андрій Давидов надав аналітичну інформацію.

За статистичними даними, заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях області станом на 01.01.2021 року становила 7909,9 тис.грн. і порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася на 3978,3 тис. грн.

А про ситуацію щодо погашення  заборгованості до Пенсійного фонду доповіла перший заступник начальника ГУ ПФУ в краї Наталія Кіш. Так, станом на 01.01.2021 року загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду сягнула 65 млн. грн., що на 3,3 млн. грн. більше, ніж на початок попереднього  року.

Головуючий Андрій Давидов зосередив увагу присутніх на необхідності спрямувати спільні зусилля на ліквідацію зарплатних боргів на підприємствах-боржниках області і підвищення рівень особистої відповідальності в цьому питанні обласних керівників всіх рівнів.

За результатами наради було прийнято протокольне рішення та надані конкретні доручення з метою сприяння поверненню зарплатних боргів працівникам підприємств області.

Про здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення учасникам другої наради розповів Василь Грицик. За його словами,  інспекторський склад Управління Держпраці, крім заходів контролю, зокрема інспекційних відвідувань (торік їх було 253),                       у межах яких досліджувалося питання оформлення трудових відносин, активно проводили й інформаційно-роз’яснювальні заходи (загалом 7592). Під час інформаційної кампанії роботодавців та їхніх найманих працівників поінформували про переваги легальної і можливі наслідки незадекларованої праці, а також роз’яснили вимоги трудового законодавства. Посадовець детально ознайомив присутніх з результатами інспекційних відвідувань. Водночас повідомив про те, що на виконання доручення Державної служби України з питань праці,  при  Управлінні Держпраці у Закарпатській області створена постійно діюча робоча група з метою зниження рівня незадекларованої праці в регіоні, а також нагадав, що органи місцевого самоврядування та новостворені об’єднані територіальні громади,  згідно з чинним законодавством, мають можливість створення посад власних інспекторів праці.

На завершення Василь Грицик наголосив, що нагляд за додержання законодавства про працю в частині офіційного оформлення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками є одним з пріоритетних завдань Держпраці.