ПРО ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ У ШКОЛІ

3 роки ago admin 0

Олена Зеленська:

“Діти – наше майбутнє. Від здоров’я кожної дитини залежить добробут усієї нації. Можливо, це звучить пишномовно, але це правда. Кожен батько та мати хочуть, щоб їхні діти харчувалися здоровою їжею як вдома, так і в школі.

2020 рік ми присвятили зміні законодавчих норм, що дадуть змогу реформувати систему шкільного харчування. Зокрема:

– затвердили оновлений Санітарний регламент;

– затвердили нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;

– розробили методологічні рекомендації щодо здійснення закупівель;

– розробили методологічні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);

– подали на розгляд КМУ нові норми й порядок організації харчування учнів.

Які зміни торкнулися Санітарного регламенту та норм і порядку організації харчування учнів – ми проілюстрували на інфографіці нижче. Звісно, тут наведені лише деякі пункти, насправді змін набагато більше. І якщо ви хочете почитати про всі, це можна зробити за посиланням https://bit.ly/3b6SK1G

Щодо гігієнічних вимог до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів, то раніше їх не було. Тепер вони з’явилися та обов’язкові для виконання.

Крім того, у 2020 році вперше було виділено державну субвенцію для шкіл. Вона була використана для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1908 закладах.

Нова методологія закупівель та система НАССР зі свого боку допомагають посилити контроль якості та знизити ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів.

Без цієї роботи впроваджувати зміни у шкільних їдальнях було б неможливо. 2021 рік ми присвятимо оновленню меню у школах.

Я пишу про все це сьогодні, бо сподіваюся, що багато батьків, чиї діти навчаються у школах, читають мої дописи. І що вони, знаючи, які законодавчі зміни були затверджені та набули чинності з 1 січня 2021 року, цікавитимуться, як у їхніх школах дотримуються нових норм і порядків. Я дуже розраховую на ваш інтерес та підтримку.”

Олена Зеленська: “Діти – наше майбутнє. Від здоров’я кожної дитини залежить добробут усієї нації. Можливо, це звучить пишномовно, але …