ДОРОГА ВИНА ТА СМАКУ ЗАКАРПАТТЯ

3 роки ago admin 0

«Дорога вина та смаку Закарпаття» – це туристичний маршрут, який знайомить із історією, традиціями та еклектичною кухнею області.

У санаторному комплексі «Деренівська купіль», що на Ужгородщині, 19 жовтня представили оригінальний туристичний маршрут.  Назвали основні зупинки туру, зокрема: Перша закарпатська палинчарня, равликова ферма, виноградники «Шато Чизай», готельно-ресторанний комплекс «Золота Пава», оздоровчо-рекреаційний комплекс «Косино», курортна територія «Шаян», ФГ «Пан Еко», ОСГ «Бараново», комплекси «V&P», «Перлина Закарпаття».

До вивчення маршруту долучилися 16 національних туроператорів: «Sputnik Kyiv DMC», «Богемія-Сервіс», «JS Travel», «МІСТ-ТУР», «Royal Travel», «Арктур» та ін. Тур розрахований на три дні.

У воркшопі маршруту «Дорога вина та смаку Закарпаття» також взяли участь представники обласної влади.

Олег Коцюба, перший заступник голови Закарпатської ОДА, виступив з вітальним словом та зауважив: «На Закарпатті є чимало цікавинок, особливо їх багато тоді, коли йдеться про гастротуризм: є дійсно унікальні крафтові продукти, серед яких і такі, що занесенні до Національного реєстру нематеріальної культурної спадщини. Я переконаний, що сегмент преміум-туризму повинен бути на Закарпатті. Для цього є всі умови, підтримка влади та бажання працівників туристичної галузі».

Модераторка презентації та національна експертка Проєкту ГЗ з сільського та еногастрономічного туризму Галина Щука переконана: «Мережа доріг вина та смаку покриє всю Україну і приєднається до європейської мережі. Гастрономічний туризм дає у 5 разів більше прибутків, ніж звичайний туризм.

Для Закарпаття – це не лише вихід на нові ринки, це й нові робочі місця, а для нашого виробника – можливість показати свій продукт».

Присутнім також представили бліц-презентацію «Про досвід роботи з Дорогою вина та смаку Української Бесарабії» (Одещина) та календар фестивалів Закарпаття.

У вівторок, 20 жовтня, учасники туру відвідали виноградники «Чизай мала гора.

Тут гості оглянули виноградники та взяли участь у змаганнях – учасники змагалися на швидкість збору винограду сорту «Піно нуар», потім зібраний урожай чавили у великих діжках, як у фільмі Адріано Челентано «Приборкання норовливої». За традицією, щоб виноградні кущі добре перезимували, їх підлили вичавленим соком. Усе відбувалося під живе виконання народних музиків.

Марія Юхновець, директор громадської спілки «Асоціація в’їзних туроператорів України»:

«Ми отримали величезний заряд натхнення. Ми бачимо, що Україні є що запропонувати, є чим здивувати. Головне – ми зберігаємо свою унікальність та ідентичність. Гастрономічна тематика набуває все більшої популярності. «Дорога вина та смаку Закарпаття» – це особливий, тематичний та самодостатній продукт. Подорожі іноземних туристів мають бути комфортними й безпечними. Тому сподіваємося на відповідну розбудову інфраструктури, що передбачає плідну роботу на всіх рівнях – місцевих і державних. Організований виїзний туризм – це заздалегідь запланований вид туризму. Після повернення нам потрібен час, щоб все згуртувати, налаштувати, відпрацювати маршрути. Продаж подорожей на сезон 2020/2021 та навіть 2021/2022 вже розпочнеться у цьому році. І якщо все буде добре, у 2021 році ми будемо привозити сюди туристів. Завдання всієї туристичної індустрії – розширити сезонність. Тому ми маємо максимально розширити той період, коли іноземцю буде цікаво приїжджати на Україну».

Далі туроператори переїхали до виноробної компанії «Шато Чизай», де їх чекала цікава екскурсія, відвідання музею та виносховища, дегустація благородних напоїв.

Цього  ж дня представник КП «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття”» Михайло Данканич розповів гостям про проект «Світ Карпатських розет», у рамках якого розроблено маршрут по Закарпатській області.

Останнього дня – у середу – учасники туру завітали на ФГ «Пан Еко» на Виноградівщині. Тут вони оглянули ферму, де вирощують злакові культури, погодували свинок «мангалиць», угорських сірих корів, овець та ослів. Туроператори скуштували справжнє закарпатське повидло – леквар із різних видів фруктів і ягід.

Команда 16 туроператорів побувала також на пізнавальній екскурсії та дегустації на фермі «Карпатський буйвіл», равликовій фермі у с. Нижнє Селище (Хустщина).

Насамкінець гості відвідали фермерське господарство «Бараново» –  автентичну закарпатську сироварню, що має власну еко-ферму. Відвідувачі дізналися чимало цікавого про виробництво сирів, спробували крафтові сири, молочну продукцю, домашні йогурти, ковбаси. Це була остання локація у туристичному маршруті «Дорога вина та смаку Закарпаття», який незабаром стане доступним для всіх охочих.

Організаторами триденного навчально-ознайомлювального візиту туроператорів, блогерів та представників ЗМІ стали управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації, «Агенція регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради та ГС «Дорога вина та смаку Закарпаття». Проєкт реалізовується за підтримки Євросоюзу «Підтримка розвитку системи Географічних зазначень в Україні».

«Дорога вина та смаку Закарпаття» – це туристичний маршрут, який знайомить із історією, традиціями та еклектичною кухнею області. У …