Лісівники Хустського лісгоспу планують провести рубки догляду за лісом на площа 184,3 га

4 роки ago admin 0

Головними завданнями в роботі ДП «Хустське ЛДГ» є створення нових насаджень, охорона та догляд за вже існуючими лісовими насадженням, проведення таких лісогосподарських робіт, які дозволять створити високопродуктивні деревостани.

Важливим лісогосподарським заходом є проведення рубок догляду за лісом, які спрямовані на вирощування високопродуктивних насаджень, господарсько-цінних порід. Вони проводяться шляхом періодичного вирубування дерев з метою покращення якості та збагачення цінними породами лісових насаджень, підвищення їхніх захисних, природоохоронних, оздоровчих і рекреаційних показників.

У залежності від віку насаджень рубки догляду поділяють на такі види: освітлення, прочищення, проріджування, прохідна рубка.

Рубки освітлення формують деревостани бажаного складу та густоти, забезпечують таку участь головної породи в деревостані, яка відповідає конкретним лісорослинним умовам та призначенню створеного деревостану.

Рубки прочищення забезпечують склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, формують оптимальну структуру майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід. Освітлення та прочищення (рубки в молодняках) − проводять незалежно від можливості реалізації деревини або деревної зелені.

Рубки проріджування створюють умови для формування стовбура і крони кращих дерев (головна увага приділяється якості і структурі деревостану, формується другий ярус у складних деревостанах).

Прохідні рубки призначені для збільшення приросту кращих дерев, підвищення товарності деревостанів та скорочення строків вирощування технічно-стиглої деревини, поліпшення складу, структури та підвищення стійкості деревостану.

На 2020 рік у лісовому фонді ДП «Хустське ЛДГ» заплановано провести рубки догляду на площі – 184,3 га, з них:

-освітлення – 34,0 га;

-прочищення – 51,0 га;

-проріджування – 47,6 га;

-прохідна – 51,7 га.

Станом на 01.08.2020 року по лісгоспу проведено рубки догляду на площі – 169,5 га, а саме:

-освітлення – 26,9 га;

-прочищення – 45,0 га;

-проріджування – 27,1 га;

-прохідні – 70,5 га

Дуже важливим є вчасне проведення рубок догляду, тобто їх періодичність та повторюваність для дотримання балансу порід на площі. Від якісного проведення відводу ділянок залежить породний склад насаджень, збереження і посилення екологічних та естетичних властивостей лісу, підвищення стійкості та продуктивності насаджень. Завершуються рубки догляду за один клас віку до настання стиглості деревостану.

Головними завданнями в роботі ДП «Хустське ЛДГ» є створення нових насаджень, охорона та догляд за вже існуючими лісовими насадженням, проведення таких лісогосподарських робіт, які дозволять створити […]