Управління Держпраці поновлює інспекційну роботу з питань виявлення фактів нелегального працевлаштування

4 роки ago admin 0

За «круглим столом» в Управлінні Держпраці у Закарпатській області нині зібралися керівництво та представники відповідних структурних підрозділів Управління, а також ГУ Пенсійного фонду України у Закарпатській області, Державної податкової служби, Закарпатського центру зайнятості та представники органів місцевого самоврядування, наділені повноваженнями здійснювати державний нагляд за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, аби обговорити план подальших дій щодо забезпечення належного контролю за оформленням трудових відносин в області  з урахуванням доручення глави Кабміну від 17.02.2020 року № 6698/0/1-20.

Як зауважувалось, на Закарпатті регулярно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота задля попередження працівників про негативні наслідки, які тягне за собою безвідповідальне ставлення до питання працевлаштування, і роботодавців про можливе застосування санкцій за порушення законодавства про працю.

Упродовж трьох тижнів, починаючи з 12 серпня, триватиме так звана активна фаза цієї інформаційної кампанії, а з 1 вересня заплановано розпочати інспекційну роботу з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Фактично планується охопити усі сфери діяльності, але в першу чергу  основна увага буде приділена сферам сільського господарства і будівництва,  торгівлі, громадського харчування, готельно-ресторанного бізнесу, які є  найбільш критичними в плані використання незадекларованої праці.

Увага! За використання праці неоформленого працівника передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 8500 до 17000 грн., і фінансова відповідальність згідно зі  ст. 265 КЗпП України у розмірі десяти мінімальних заробітних плат за кожного неоформленого працівника, що на сьогодні становить 47 тисяч 230 грн.