Чому на Закарпатті важливо продавати ліс через Товарно-Сировинну Біржу?

4 роки ago admin 0

Чому на Закарпатті важливо продавати ліс через Товарно-Сировинну Біржу, як давно біржа працює на ринку деревини та чи має перспективи деревообробка, розповіла в актуальному інтерв’ю директор Закарпатської товарно-сировинної біржі Наталія Петришин.

За площею лісового фонду Закарпаття входить до першої п’ятірки серед областей України, а за лісистістю і запасами деревини наша область займає перше місце. Люди з давніх-давень займалися деревообробкою, тому історично в Закарпатті працює велика кількість деревообробних підприємств.

Пані Наталія, як давно ви займаєтесь деревообробкою і скільки вже працює «Закарпатська Універсальна Товарно-Сировинна Біржа (далі ЗУТСБ) на теренах Закарпаття?

– У деревообробній галузі я працюю з 2015 року, посаду директора біржі очолила у 2017. Сама ж біржа заснована у 2006 році. Від першого року роботи спеціалісти біржі зарекомендували себе професійними помічниками місцевого бізнесу, у сфері організації та проведення будь-яких торгів та аукціонів, які неодмінно дотримуються норм законодавства у своїй професійній діяльності. І цей статус зберігається за біржею вже 14 років. Варто додати, що біржа вже понад 4 роки займається організацією ринку необробленої деревини в Закарпатській області.

Чи маєте ви ліцензію для здійснення господарської діяльності?

– Від початку існування товарних бірж в Незалежній Україні й по теперішній час біржова діяльність не підлягала і не підлягає ліцензуванню. Натомість, вона є окремим видом діяльності. У разі підписання Президентом України Закону України № 2284, в якому, зокрема, йде мова про віднесення Товарних бірж до ліцензійних форм господарської діяльності, ТБ ЗУТСБ одразу почне процедуру отримання ліцензії на свою діяльність.

А яка частка торгів деревиною проходить саме через ЗУТСБ?

– На сьогоднішній день лісом торгують держлісгоспи, які підпорядковані Закарпатському ОУЛМГ та ДаЛРУ. І всі лісгоспи, які заготовляють деревину, співпрацюють з нашою біржею.

Пані Наталія, з кожним днем світ все далі крокує в напрямку диджиталізації й уже кожен може перевірити законність рубки у смартфоні та придбати товар через Інтернет. А які відгуки учасників торгів про електронні аукціони?

– Більша частина з яких, це представники малого та середнього бізнесу, і саме у них виникають труднощі з освоєнням електронних майданчиків та роботою з ними, а саме: реєстрації особистих кабінетів, подання пропозицій, швидкому орієнтуванні на інтерфейсі. Та спеціалісти біржі завжди швидко надають кваліфіковану допомогу. Також дуже часто в учасників торгів виникають проблеми з інтернет-зв’язком, тому, що більша частина Закарпаття відноситься до гірської місцевості. Тому абсолютна більшість клієнтів (як лісгоспів так і підприємців) висловлюють слова подяки за нашу допомогу. Ми професійно виконуємо свої обов’язки й завжди відкриті до співпраці та готові підтримувати наших клієнтів.

Скажіть, будь ласка, чи є ЗУТСБ дійсним членом Громадської Спілки «Всеукраїнська Асоціація Товарних Бірж»?

– Так, звичайно. Окрім того, ЗУТСБ є достатньо інноваційною біржею, тому без труднощів було реалізовано «електронні торги», що розроблені з урахуванням зручності для клієнта найкращих міжнародних примірників. Головна мета існування ЗУТСБ – забезпечити справжню вільну конкуренцію для формування справедливої ринкової ціни на будь-який товар. Колектив ЗУТСБ докладає всіх сил та знання для досягнення цієї мети.

А чи працюєте ви в системі Прозоро?

– Для роботи з ЕТС «Prozorro продажі» біржі повинні пройти акредитацію. Біржовим комітетом ТБ ЗУТСБ було прийнято рішення не проходити акредитацію , тому ми працюємо згідно офіційного агентського договору і представляємо інтереси акредитованої в ЕТС «Prozorro продажі» ТБ « ТСБ «Галконтракт»м. Львів), що не суперечить законодавству України та не порушує закону України «Про товарні біржі». Хочу підкреслити, що біржа згідно з умовами договору офіційно отримує агентську винагороду, з якої також сплачуються податки до місцевого бюджету. Біржа робить все від неї залежне для підтримки місцевої громади в цей непростий час.

А для роботи з будь-якими іншими електронними майданчиками акредитація не потрібна.

Яка користь місцевим бюджетам з біржі, скільки за останній період часу сплачено податків біржею до місцевих бюджетів?

За останні роки біржею сплачено до місцевих бюджетів податків та зборів на суму понад 2,0 млн. грн. Гадаю, що це значні кошти для розвитку Закарпаття, що важливо в рамках роботи місцевих ОТГ. Але не єдиною торгівлею ресурсом славиться біржа. Ми також не один раз виступали одними з головних спонсорів Міжнародного дня мисливця та Дня працівника лісу, брали участь в акціях з лісовідновлення та на інших некомерціїних заходах. Хочу наголосити, що ми співпрацюємо з органами влади. До прикладу, 10 липня поточного року відбулася зустріч з представниками Закарпатської ОДА, а саме: директором Департаменту економічного розвитку і торгівлі Андрієм Давидовим, заступником директора — начальником управління розвитку промисловості, торгівлі й підприємництва Галиною Руснак та заступником начальника управління ЗОУЛМГ Василем Кийом. Гостей цікавила організація роботи та хід електронних торгів. На зустрічі було продемонстровано хід електронних торгів в режимі онлайн, які відбувалися на електронному майданчику ДП ЛІАЦ. Працівниками біржі була надана детальна інформація щодо організації та проведення електронних торгів. На жаль, в цей день, особисто я була у відрядження в м. Київ на зустрічі Громадської Спілки «Всеукраїнська Асоціація Товарних Бірж».

Де розташований офіс біржі?

– Ми знаходимося за місцем юридичної адреси по вул. Богомольця, 21. Ця інформація, а також всі контактні телефони знаходяться в загальному доступі на нашому сайті http://ztsb.org.ua/


Чому на Закарпатті важливо продавати ліс через Товарно-Сировинну Біржу, як давно біржа працює на ринку деревини та чи має перспективи деревообробка, розповіла в актуальному інтерв’ю директор […]