Про справедливість, яка завжди перемагає та особисті пріоритети в Службі порятунку

4 роки ago admin 0

Головний рятувальник Закарпаття Мирослав Щербей розповів про тонкощі служби та своє бачення розвитку й вдосконалення в Управлінні ДСНС України  у Закарпатській області

Мирослава Щербея добре знають як на Закарпатті, так і у всій державі. Колишній депутат Закарпатської обласної ради трьох скликань, голова Воловецької районної ради, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, майстер спорту та просто справедлива і добра людина. Відтепер, відповідно до рішення Закарпатського обласного адміністративного суду та наказу Голови ДСНС України, Мирослав Щербей поновлений на посаді начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області та вже приступив до виконання своїх посадових обов’язків.  

– Мирославе Васильовичу, з якими відчуттями Ви переступили поріг вже рідного вам Управління ДСНС України у Закарпатській області?

– Мої відчуття настільки різні, що усіх навіть і не перерахувати. Однак головне, це звісно відчуття справедливості. Адже всі ці роки (допоки йшли судові справи) я не втрачав надії на те, що справедливість є і за неї варто боротися. Тоді мене було звільнено з порушенням вимог чинного законодавства, про що свідчать три виграшні рішення судів різної інстанції впродовж цих років. Однак, політичні сили та тогочасна система судовиконання не дали мені змоги поновитися через затягування справи, постійні апеляції тощо. Лише зараз, коли всі гілки влади оновились і в країні нарешті встановилось верховенство права це вдалось зробити. А стосовно посіпак, які намагаються мене дискредитувати зауважу – на даний момент я не є членом жодної з партій, так само як і не підпадав під заходи люстрації. Тож перш ніж зводити наклепи, краще перевірити інформацію.

– Хотілося б довідатися в деталях про Ваші першочергові заходи як керівника ДСНС області. Щось зміниться в Службі порятунку Закарпаття?

– Одразу ж повідомлю про те, що зміни, якщо і відбуватимуться, то лише у кращий бік. Стосовно ж кадрових перепризначень чи якогось утиску – цього не буде. Я володію ситуацією та знаю кожну людину, яка працює в Управлінні, тож зауважу, що команда рятувальників – це злагоджений та потужний колектив, який на відмінно виконує усі завдання. Вносити зміни в усталений колектив це як вставляти палицю у вже працюючий механізм, або під час роботи машини намагатися замінити якусь деталь. Все неодмінно заглохне і далі вже не поїде. Так і тут: рятувальники Закарпаття виконують покладені на них державою завдання та кожного дня підтверджують свій професіоналізм та завзятість у роботі.

Наступне завдання, яке я ставлю перед собою це підтримання у боєздатному стані пожежно-рятувальних підрозділів та покращення їхньої матеріально-технічної бази. Адже якщо умови праці комфортні, то і робота спориться. Для цього плануємо залучати органи влади та місцевого самоврядування, іноземних колег та меценатів.

– А які маєте особисті пріоритети в роботі?

– Найбільше в людях ціную чесність, порядність та професіоналізм. Тож саме цього вимагатиму від кожного працівника Служби порятунку. Треба жити та робити так, аби тобі потім не соромно було дивитись людям у вічі. Тим більше, що в рідному Закарпатті ми всі один одного знаємо. Тому навіть про натяк на неправомірні дії, чи використання службового становища у власних цілях недопустимо.

Так само як і непрофесіоналізму. Адже майже за кожним виїздом підрозділу ДСНС стоїть чиєсь врятоване життя та майно і ризикувати найціннішим ми не можемо. Просто не маємо права.

Отож, фаховий рівень  та знання співробітників ДСНС мають бути достатніми. Вважаю, що вчитися та вдосконалювати свої знання у будь-якій галузі ніколи не пізно. Сам здобув впродовж життя три вищі освіти, одна з яких за спеціальністю «Пожежна безпека» у Львівському університеті безпеки життєдіяльності.

– Щодо оперативної обстановки, розкажете, яка вона наразі?

– Тут як кажуть: «Спокій нам лише сниться». Викликів за номером “101” не поменшало, змінюється лише «сезонність» небезпеки. До прикладу, зараз актуальними є виявлення вибухонебезпечних предметів та загибель людей на водних об’єктах. Чимдужче пригріватиме сонце, тим більшою буде вірогідність виникнення пожеж у лісових масивах та на відкритих територіях. Роботи рятувальникам вистачає завжди. Але детальніше про це я розповім згодом. А поки, хочу нагадати: бережіть себе, дотримуйтесь правил пожежної та техногенної безпеки, а головне не забувайте – рятувальники завжди поруч!