До 30 річчя ТЛУ. Валерій Самоплавський: «Громадські організації повинні не обслуговувати владні структури, бути не опонентами галузі, а працювати на галузь разом з керівництвом галузі»

4 роки ago admin 0
Валерій Іванович Самоплавський все своє життя пропрацював у лісовому господарстві, 15 років очолював його, 10 років був Головою Товариства лісівників України. Галузь знає зсередини, проблеми сприймає, як свої власні, дуже переживає за стан лісового господарства. За роки перебування В.І. Самоплавського на посаді Міністра лісового господарства, обсяги створення лісових насаджень щорічно перевищували площу зрубів стиглих лісів, на світових лісівничих форумах Україну сприймали як європейську лісову державу, насамперед за виважений, науково-обґрунтований підхід до ведення лісового господарства.
 
“… Коли ми були у складі СРСР, Україна була флагманом ведення лісового і мисливського господарства, і це є факт. Чому 30 років тому виникло питання про створення такої громадської організації, як Товариство лісівників України? Бо вона не на голому місці створювалася. Тоді було Науково-технічне товариство, і воно було досить потужне, яке очолював перший заступник Міністра лісового господарства України Георгій Іванович Бабич, легендарна особистість у лісовій галузі.
 
Я на той час вже був народним депутатом СРСР і очолював підкомітет по лісовому і мисливському господарству в екологічному комітеті Верховної ради СРСР і всі процеси, як відбувалися в Україні, я чітко бачив ззовні і тоді виникло питання: давайте створимо громадську лісівничу організацію. Я тоді вже бачив, що роль громадських організацій повинна бути на зовсім іншому рівні. Це зараз модно: громадські ради при міністерствах, комітетах, держагентствах, а в той час цього і близько не було. І тоді виникло питання створення громадської організації. А чому назвали товариством? Бо, якщо згадати українську історію, то в нас було багато різних і культурних, і просвітницьких товариств, які зробили великий внесок у розвиток країни, тому і вирішили обрати саме таку назву. У 1990-му його очолила людина – легенда, який пішов у вічність. Це Вакулюк Павло Гаврилович, це честь, мораль, взірець патріота не тільки лісу, він був величезним патріотом України.
 
За 30 років Товариство зробило багато у плані просвітницької роботи, популяризації професії лісівника, підтримки і відстоювання лісового господарства. Це і різні конкурси – на краще лісництво, вальників лісу, дитячого малюнка, шкільних лісництв, проводилися навчання – семінари для лісничих з обміну досвідом, наукові конференції і т.д… У роки, коли я працював і в тому числі, коли очолював Товариство, багато уваги приділялося і шкільним лісництвам, профорієнтаційній роботі, бо молодь – то майбутнє.
 
Варто згадати могікан лісового господарства, які багато років працювали у Товаристві лісівників і розбудовували його – це Мірошніков Володимир Володимирович, це Андрусишин Володимир Степанович, це лісничі в різних в областях України, багато людей, які досить гарно працювали…
На жаль, в останні роки, коли в галузі з’явилися не фахівці, не спеціалісти лісового господарства, люди випадкові і у мене складається таке враження, що вони не бачать тих величезних проблем і викликів, які сьогодні стоять перед лісовим господарством і не мають плану організації його роботи. В останні роки не бачу розуміння з боку керівництва галузі, не бачу розуміння в окремих областях, не тільки підтримки Товариства, а й не бачу розуміння його ролі. На жаль… Та й звідки людям, які ніколи не працювали в галузі, які не знають ані історії, ані традицій, ані звичаїв, не мають лісового духу знати і відчувати, чим живе дане товариство. І це є проблема.
 
Моя думка – громадські організації повинні не обслуговувати владні структури, бути не опонентами галузі, а працювати на неї разом з керівництвом галузі задля розвитку і процвітання лісового господарства.
Хочу побажати Товариству лісівників України гарної результативної роботи на благо розвитку лісового господарства України і розуміння ролі такої професійної громадської організації, як ТЛУ з боку керівництва галузі.”

Валерій Іванович Самоплавський все своє життя пропрацював у лісовому господарстві, 15 років очолював його, 10 років був Головою Товариства лісівників України. Галузь знає зсередини, проблеми сприймає, […]