Відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції

4 роки ago admin 0

Відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції.

На початку зустрічі українська делегація наголосила на необхідності встановлення безстрокового, безумовного та сталого дотримання режиму тиші.

Крім того, Україна наполягла на необхідності забезпечення з боку російської  сторони безумовного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ задля фіксації, зокрема, можливих порушень режиму тиші, забезпечення руху гуманітарних місій.

Представники СММ ОБСЄ повідомили про те, що їхні патрулі зафіксували сліди важкої техніки на території ОРДЛО України.

Зі свого боку українська делегація наголосила, що під час позачергового засідання Тристоронньої контактної групи 22 травня 2020 року представники ОБСЄ не підтвердили фактів обстрілів з боку Збройних сил України.

У межах безпекової групи продовжилося обговорення питання щодо нових ділянок розведення сил і засобів.

Досягнуто спільного розуміння між Україною та ОБСЄ безпекових питань, яке полягає у безумовному та повному виконанні СММ ОБСЄ наданого мандату усіма силами та засобами.

Тривають консультації щодо додаткових заходів повної та всеосяжної реалізації режиму припинення вогню та оновленого плану розмінування як необхідних умов для продовження процесу розведення сил і засобів за верифікації та контролю з боку СММ ОБСЄ.

ОБСЄ також відзначила роботу України в частині реалізації оновленого плану розмінування, як передбачено в комюніке за результатами зустрічі «Нормандської четвірки» в Парижі.

У межах роботи гуманітарної групи було досягнуто домовленості щодо обговорення на наступному засіданні сформованих списків на взаємне звільнення утримуваних осіб.

Сторони продовжили обговорення відкриття нових КПВВ на лінії розмежування, зокрема в Золотому. Також ішлося про питання забезпечення безперешкодного перетину КПВВ абітурієнтами в межах вступної кампанії, визначивши це гуманітарною підставою.

Під час обговорення у політичній групі можливості проведення виборів на території ОРДЛО України українська сторона вкотре наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися тільки після виконання вимог безпеки, зокрема виведення іноземних військ з території України та роззброєння військових формувань, отримання Україною контролю над кордоном, та виключно за українським законодавством за умови забезпечення діяльності українських ЗМІ, політичних партій, міжнародних спостерігачів.

Під час роботи економічної групи українська сторона наголосила, що відновлення банківської системи, системи оподаткування може відбутися відповідно до законодавства України. Російська сторона не заперечувала проти важливості верховенства українського законодавства на тимчасово непідконтрольній території.

Відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції. На початку зустрічі українська делегація …