Правове регулювання покупок в Інтернеті

4 роки ago admin 0

Відповідно до п. 8 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», придбання товарів через Інтернет-це договір, укладений на відстані продавцем(виконавцем) із споживачем за допомогою дистанційного зв”язку. Правове регулювання відносин під час здійснення покупки в Інтернеті та в звичайному магазині, то суттєвих відмінностей немає.

Як купувати безпечно в інтернеті? Дізнайтеся, у кого ви купуєте товар (чи ФОП чи юридична особа), місце знаходження продавця, порядок прийняття претензій. Перевірте інформацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців, громадських формувань. Дізнайтеся всю інформацію про товар перед замовленням. Обирайте умови оплати товару з «післяоплатою» або «кур”єрською доставкою».

При замовленні товару на сайті інтернет-магазину зверніть увагу на найменування продавця, його місце знаходження та порядок прийняття претензій. Якщо такої інформації немає, це має насторожити. Адже, відповідно до п.1 ч.2 ст. 13 Закону України “Про захист прав споживачів”, перед укладенням договору на відстані покупець зобов’язаний надати таку інформацію.

Якщо контактні дані продавця на сторінці інтернет-магазину відомі, можна перевірити інформацію у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сайті: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Перед замовленням товару покупець має право дізнатись всю інформацію про продукцію відповідно до п.2-9 ч.2 ст. 13 Закону України “Про захист прав споживачів”. А саме: основні характеристики продукції; ціну, включаючи плату за доставку, та умови оплати; гарантійні зобов’язання та інші послуги, пов’язані з утриманням чи ремонтом продукції; інші умови поставки або виконання договору; мінімальну тривалість договору, якщо він передбачає періодичні поставки продукції або послуг; вартість телекомунікаційних послуг, якщо вона відрізняється від граничного тарифу; період прийняття пропозицій; порядок розірвання договору.

Не бажано перераховувати кошти на приватні банківські карти. Так ви позбавляєте себе можливості отримати чек за покупку і, у разі потреби, захистити свої права. Якщо ви все ж таки вирішили перерахувати кошти, то у полі “Призначення платежу” обов’язково вкажіть за що проводиться оплата і кому. Виписка з банку про здійснення платежу за певним призначенням та онлайн-переписка з продавцем можуть бути доказами у разі виникнення суперечок.

Цивільним кодексом передбачено, що правочин, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони, буде вважатися таким, що вчинений у письмовій формі.

Воловецьке бюро правової роботи

 

Відповідно до п. 8 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», придбання товарів через Інтернет-це договір, укладений на …