Не руйнуй мурашників – закликають міжгірські лісівники

4 роки ago admin 0

Ліс – тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав’яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов’язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище. Іншими словами ліс – це своєрідна екосистема, в якій тісно взаємодіють між собою дерева, рослини та тварини.

Дуже важливу роль в цій взаємодії відіграють мурахи. На території України мешкає близько 70 видів мурах, в основному – в лісах. Найбільшу користь приносять види, які відносяться до роду і підроду Форміка, відомі під назвою «руді лісові мурахи». Ці комахи – хижаки, причому всеїдні. Важко переоцінити їх значення у боротьбі з ворогами лісу. На дерева які ростуть біля мурашників жодний шкідник не забереться. Підраховано що середня сім’я мурашок за добу знищує до двадцяти тисяч шкідників, а за сезон до п’яти мільйонів. Вони їдять яйця шкідників, личинок, гусінь, дорослих комах. Одна сім’я мурашок (до трьохсот тисяч особин) у радіусі 200-300 метрів від мурашника знищує усіх шкідників. Якщо на гектар лісу є бодай три – чотири мурашині сім’ї то шкідникам тут робити нічого. Немає такої комахи, яка була б в змозі протистояти численним загонам цих найсильніших істот. Адже мураха здатна утримувати вниз головою вантаж масою 500 мг. Не дарма їх називають санітарами лісу.

Руді лісові мурахи розселяються самостійно дуже повільно, тому для збільшення їх чисельності застосовують штучне розселення в ті лісонасадження, де їх немає і виникає загроза розмноження хвоє – і листогризучих комах. При цьому необхідно вибирати подібні з маточним гніздом умовами проживання (за складом насаджень, ґрунтовими і гідрологічними умовами, освітленням та інше). Маточне гніздо, з якого можна взяти відводок для розселення, має бути об’ємом не менше 0,5 м3. Мурахи приносять велику користь лісу, знищуючи його шкідників, тому необхідно охороняти всі гнізда мурашок. При сильному пошкодженні мурашиного гнізда, сім’я не може захищати ліс протягом року і більше, або зовсім гине. Порушити поверхню мурашиного гнізда – це все одно, що зірвати дах з будинку. Пройде дощ, проникне всередину мурашника вода, і личинки і лялечки загинуть.

Державна лісова охорона Міжгірського лісгоспу з метою захисту лісу від хвороб і шкідників дуже відповідально ставиться до проблем збереження та захисту місць оселення мурах. Щоб уберегти мурашники від руйнування, працівники лісового господарства огороджують їх жердинами. Також працівники Міжгірського лісгоспу, проводять серед місцевого населення, учнів і відпочиваючих масово-роз’яснювальну роботу про корисність мурашок в житті лісу і необхідність їх охорони. Використання мурашок в боротьбі з шкідниками лісу – важливий профілактичний захід в загальній системі лісозахисту, його необхідно поєднувати з іншими заходами, направленими на підвищення стійкості лісонасаджень. Шановні громадяни, при візиті до лісу, не забувайте про мурашники, бережіть їх та не розорюйте. Пам’ятайте що лісові мурахи – запорука здорового лісу.

Ліс – тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав’яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що […]