На селекторній нараді в Закарпатській ОДА вирішували проблеми погашення заборгованості із зарплати та легалізації зайнятості

4 роки ago admin 0

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик взяв участь у селекторній нараді з питань погашення заборгованості виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, а також щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм  законодавства в частині  мінімальної заробітної плати.

Захід проходив у селекторній залі обласної державної адміністрації під головуванням директора департаменту соціального захисту населення ОДА Михайла Петрішки і за участі представників райдержадміністрацій та міськвиконкомів. Серед основних розглядалися три питання: ситуація з виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій області; погашення заборгованості до Пенсійного фонду України; здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Як повідомлялося під час наради, заборгованість із виплати заробітної плати  на підприємствах, організаціях області на 1 травня 2019 року становила 3млн. 673 тис. грн. і порівняно до 1 січня 2019 року (3 млн. 163 тис. грн.)  збільшилася на 510 тис. грн. або на 16,1 відсотка. Збільшення відбулося за рахунок виникнення боргу на підприємствах-банкрутах – 553,5 тис.грн.На економічно активних підприємствах борг становив  2550,2 тис. грн. і до 1 січня 2019 року зменшився на 43,5 тис. грн., або 1,7 відсотка (2593,7 тис. грн.). Повністю відсутня заборгованість на економічно активних підприємствах у 9 адміністративно-територіальних одиницях області: у  м.Хуст, м.Берегово, Берегівському, Великоберезнянському, Міжгірському, Свалявському,  Хустському, Тячівському та Рахівському районах.

Щодо  платежів до  Пенсійного  фонду, то  загальна  сума  заборгованості на  01.02.2020 року сягнула  61,8 млн. грн., що на 0,1 млн. грн. більше, ніж на початок року. З метою погашення заборгованості до Пенсійного фонду до підприємств-боржників застосовувались заходи, передбачені чинним законодавством.

Доповідаючи зі свого питання,  перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик наголосив, що одним з пріоритетних та першочергових завдань Управління залишається нагляд за додержанням законодавства про працю в частині офіційного оформлення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками та виплати легальної заробітної плати. Протягом минулого року інспектори праці розгорнули масштабну роботу з попередження роботодавців та їх найманих працівників  про відповідальність, передбачену за порушення вимог трудового законодавства, роз’ясненняпереваг легального працевлаштування. Водночас проводились інспекційні  відвідування, у рамках яких досліджувалося питання оформлення трудових договорів згідно із законодавчими вимогами.Аналіз здійсненої роботи засвідчив, що роботодавці, в яких державні інспектори праці проводили роз’яснювальну та інспекційну роботу, оформили трудові договори з 2298 найманими працівниками.

Питання незадекларованої зайнятості залишається пріоритетним у діяльності Управління і в поточному році. Упродовж січня-лютого інспекторський склад Управління на виконання урядового доручення спільно із соціальними партнерами провели понад 5600 інформаційно-роз’яснювальних заходів, переважно із суб’єктами господарської діяльності у сфері оптової та роздрібної торгівлі, тимчасового проживання, організації харчування, а з 10 лютого вже перевірено 105 господарюючих суб’єктів, у 16 з яких виявлені порушення порядку оформлення трудових відносин. Водночас за період з 01.01.2020 року по 19.02.2020 року суб’єкти господарської діяльності прийняли на роботу 13215 працівників.