Законодавче регулювання захисту персональних даних в Україні

4 роки ago admin 0

Для формулювання основоположних понять у галузі персональних даних, їх захисту та обробки, 1 червня 2010 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про захист персональних даних”.

Людина має право на невтручання в її особисте життя. Також не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. (ст. 32 Конституції України).

Персональні дані – (ст. 2 ЗУ “Про захист персональних даних”) – відомості про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

База персональних даних – іменована сукупність упорядкованих персональних даних в електронній формі або у формі картотек персональних даних.

Обробка персональних даних здійснюється за згодою суб’єкта персональних даних (ст. 6). Згодою є будь-яке документоване, зокрема письмове, добровільне волевиявлення фізичної особи щодо надання дозволу на обробку її персональних даних.

Обробка даних про фізичну особу без її згоди не допускається, окрім як в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини або для захисту життєво важливих інтересів фізичної особи.

Воловецьке бюро правової допомоги

 

 

 

 

 

Для формулювання основоположних понять у галузі персональних даних, їх захисту та обробки, 1 червня 2010 року Верховна Рада України …