У Мукачівському міськрайонному суді Закарпатської області відбулося урочисте вручення посвідчень присяжним

4 роки ago admin 0


     Статтею 124 Конституції України визначено, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних.

 

     Сьогодні, 05 лютого 2020 року о 15 год. 00 хв. в приміщенні Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області в залі судових засідань відбулось урочисте вручення посвідчень присяжним.

      Відповідно до рішень Мукачівської міської ради «Про затвердження списку присяжних Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області» затверджено 19 присяжних , через яких буде здійснюватися правосуддя від імені народу.

         Вручали посвідчення присяжним голова суду Котубей І.І. та керівник апарату суду Продан М.М.

      Голова суду наголосив на важливості виконання присяжними своїх обов’язків , чесне виконання покладених на них завдань при здійсненні правосуддя, а також зазначив, що на період участі в судових розглядах вони стають повноправними суддями із такою ж відповідальністю, як професійні судді.

       Крім цього, Котубей І.І. додатково роз’яснив  присяжним  їх права та обов’язки,  особливості оплати праці та гарантії які мають присяжні а також нагадав , що згідно чинного законодавства, присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді (тобто під час залучення до розгляду конкретної справи), становляться суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

            Це означає, що на присяжних розповсюджується обов’язок подати електронну декларацію у порядок і в строки, визначені Розділом 7 (ст. 45-52) вказаного Закону.

        Вручивши посвідчення голова суду та керівник апарату суду висловили подяку кожному з присяжних за їх самовіддану працю та допомогу у здійсненні судочинства.  

         Розгляд справ за участі присяжних дає змогу підвищити рівень довіри до судів та   збереже зацікавленість   суспільства в ефективності судочинства.

 

                                            Прес-служба Мукачівського міськрайонного суду