Захист національних меншин,включаючи ромів, та мови меншин в Україні

4 роки ago admin 0

 

sem 1

28-29 січня 2020 року в м. Києві Міністерством освіти і науки України спільно з Офісом Ради Європи в Україні в рамках проєкту Ради Європи „Захист національних меншин,включаючи ромів, та мови меншин в Україні” за участю міжнародних експертів було проведено міжнародний навчально-практичний семінар „Шкільні практики двомовного (білінгвального) навчання: європейський досвід, інформаційна та навчально-методична підтримка”. Із вітальними словами звернулись до присутніх Юрій Кононенко, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти, Міністерства освіти і науки України, та Олена Литвиненко, Заступниця Офісу Ради Європи в Україні.

 

Про стан нової української освітньої реформи та поточні реформи освіти мовами меншин” розповіли Юрій Кононенко, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України, та Світлана Харченко, головна спеціалістка відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Протягом двох днів питаннями шкільної практики та досвідом з двомовного (білінгвального) навчання ділились Клодін БЛОХІ, експерт Ради Європи „Двомовна освіта – рекомендації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин” (Швейцарія); Фредеріка Пріна, експерт Ради Європи „Розробка політик двомовної освіти” (Великобританія), „Детальні стратегії двомовної освіти”; Катья Тілікайнен, Радниця з гендерних питань, Офіс Європи в Україні „Гендерна інтеграція в освіті”.

Модераторами роботи в групах із проектування матриці впровадження двомовної освіти в рамках навчальної програми в українських школах виступили Світлана Харченко, головна спеціалістка Міністерства освіти і науки України, та Оксана Овчарук, Офіс Ради Європи в Україні.

Крім відповідальних працівників МОН України та представників Офісу ради Європи у роботі семінару взяли участь спеціалісти в сфері освіти, методисти, які працюють з національними меншинами, тренери, викладачі, представники інститутів післядипломної педагогічної освіти, автори та відповідальні за розробку підручників зі Закарпатської, Львівської, Одеської, Чернівецької, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Херсонської областей. Учасниками із Закарпатської області були запрошені Браун Єва Ласлівна та Сергійчук Юліанна Павлівна, методисти філії ЗІППО у місті Берегово, та Людмила Михайлівна Капко, головний спеціаліст управління освіти, культури, молоді та спорту Чопської міської ради.

Учасники семінару отримали навчальні матеріали „Європейська хартія регіональних мов або меншин”.

sem 3

sem 4

sem 5

sem 2