Офіційне спростування ДП «Ясінянське ЛМГ» щодо звинувачення у численних порушеннях при проведенні санітарних рубок на території лісового фонду

5 років ago admin 0

Офіційне спростування ДП «Ясінянське ЛМГ» щодо звинувачення у численних порушеннях при проведенні санітарних рубок на території лісового фонду. 3 січня 2020 року на сайті громадської організації «Екологія Право Людина» була опублікована стаття про численні порушення при проведенні санітарних рубок на території лісового фонду Чорнотисянського та Станиславського лісництв ДП «Ясінянське ЛМГ». Активісти звинуватили керівництво лісгоспу в тому, що фактично під виглядом ССР лісгосп здійснює комерційну заготівлю деревини в неексплуатаційних лісах (http://epl.org.ua/…/chomu-ne-mozhna-sproshhuvaty-protsedur…/).

З лісівничої точки зору хочемо відстояти свої права та повідомити, що на вказаних ділянках всі лісівничі заходи відводилися і здійснювалися згідно чинного лісового законодавства та у відповідності до Санітарних правил у лісах України. Для суцільно санітарних та вибіркових рубок відводилися дерева пошкоджені вітровалами та вітроломами, а також пошкоджені шкідниками і хворобами дерева. Підставами для проведення рубок є виписані у встановленому порядку лісорубні квитки складені на основі актів обстеження санітарного стану лісів. Важливо зауважити, що ДП «Ясінянське ЛМГ» поступово скорочує проведення санітарних рубок, так у порівнянні з 2018 роком у 2019 році площа суцільно санітарних рубок на території лісового фонду підприємства зменшилася на 59,3 га, що у відсотковому співідношені складає 25%. Восени 2019 року на підприємстві провдилася планова перевірка екологічною інспекцією і порушень щодо доцільності призначення і проведення санітарних заходів по ДП «Ясінянське ЛМГ» не виявлено. Сумнівною є також об’єктивність вказаних порушень, оскільки до проведення обстежень активісти не залучили жодного працівника ДП «Ясінянське ЛМГ» і тим самим не дали змоги відстояти свою позицію та дати розяснення щодо проведення санітарних заходів на вказаних територіях.

Стосовно зазначених у статті порушень повідомляємо :

1. Цитата із статті «Схожою ситуація була і в 11 кварталі 6 виділі Станіславського лісництва, де частина вимічених під суцільну санітарну рубку дерев не мали жодних ознак всихання».

Призначена суцільно санітарна рубка у кварталі 11 виділі 6 Станиславського лісництва є цілком законною, окрім того під час розробки лісосіку відвідали представники «Лісової варти» на чолі з Дмитром Карабчуком та делегацією іноземних журналістів, які у своїх коментарях підтвердили доцільність призначення ССР і визнали що більше 90 % дерев були пошкодженими вітровалом і вітроломом. (https://www.itv.com/…/ukraine-deforestation-illegal-loggi…/…)

2. Цитата зі статті «Наприклад, в 37 виділі 10 кварталу Чорнотисянського лісництва ділянкових стовпчиків та маркування межі лісосіки не було взагалі»

ДП «Ясінянське ЛМГ» підтверджує відсутність маркування границі лісосік, оскільки межами лісосіки є з одної сторони – квартальна просіка, а з іншої протипожежний розрив кВ. 10, вид 47. Діляночні стовпчики на цій ділянці знаходяться на місці. На цій же ділянці був залишений насінник, який після проведення ССР був пошкоджений вітроломом, а не як вказали активісти лісозаготівельною бригадою. За викладеним фактом «самовільних рубок» за межами лісосік і прекритих пеньків, адміністрацією ДП «Ясінянське ЛМГ» проведено комісійне обстеження і на даний час жодних порушень не виявлено.

3. Цитата зі статті «Межа ділянки суцільної санітарної рубки в 40 виділі 9 кварталу була відмічена лише частково» У 40 виділі 9 кварталу Чорнотисянського лісництва границі лісосік відмічені на стовбурах стоячих дерев на відстані 15-20 метрів, що відповідає існуючим нормативним документам.

4. Вказана у публікації запланована вибіркова санітарна рубка у цьому кварталі, на сьогодні освоєна згідно лісорубного квитка №008430 від 08. 05.2019 року. Стосовно неакуратності проведення вибіркових санітарних рубок будуть проведені обстеження лісосік і по Актах огляду місць заготівлі деревини винні у порушеннях будуть притягнуті до відповідальності.

5. Вказана у статті лісосіка у 37 виділі 9 кварталі Чорнотисянського лісництва на даний час знаходиться у стадії розробки. Обсяг ділової деревини відображений у лісорубному квитку складають дерева пошкоджені вітровалами і вітроломами.

Висловлюємо сподівання, що у майбутньому громадські активісти перш ніж звинувачувати керівництво лісгоспу вдадуться до діалогу і будуть залучати до своєї роботи лісівників та проводити обстеження у присутності працівників ДП «Ясінянське ЛМГ»

Офіційне спростування ДП «Ясінянське ЛМГ» щодо звинувачення у численних порушеннях при проведенні санітарних рубок на території лісового фонду. 3 січня 2020 року на сайті громадської організації […]