Лісозаготівля навиворіт. Як закарпатські лісівники займаються заготівлею деревини (ВІДЕО)

4 роки ago admin 0
Зустрічати світанок у горах, відчуття яке неможливо передати словами, його треба бачити. Для лісівників це явище стало буденним, адже як світанок, так й захід сонця, лісівники зустрічають у горах. Ще не дочекавшись сходу сонця, лісоруби вже готуються до роботи. Сокири, бензопили та інші знаряддя для валки лісу приготовлені ще звечора. Автомобілями, лісівники добираються до ділянки де й відбувається валка лісу.
Згідно офіційних документів, дана ділянка відведена як рубка формування та оздоровлення лісу, або ж іншими словами прохідна рубка. Її мета, забрати пошкоджені, хворі та відсталі у розвитку дерева, для того аби дати можливість розвиватися сильним й сформованим деревам. На відміну від суцільної рубки, обсяги якої з кожним роком зменшуються, прохідна рубка потребує ювелірної точності, адже зрубати необхідне дерево потрібно так, аби не пошкодити сусідні дерева.
Зробивши відповідний підпил для направлення падіння у потрібне місце, лісоруби завершують роботу кінцевим спилом та допомагаючи ручними засобами валять дерево на землю.
Неподалік стоять коні. Тут вони займають одне із головних місць, адже саме завдяки ним, лісівники мають змогу переміщувати деревину до верхнього складу. Трелювання деревини кіньми це ціле мистецтво, яке прийшло нам від наших предків. В Україні цей вид пересування деревини як й сплав гірськими річками майже втрачений. Тільки у гірських районах Закарпаття, лісівники намагаються зберегти кінну трельовку та навіть відобразити її на полотні, аби передати майбутнім поколінням.
Один кінь за день здатний перемістити до 20 куб. м. деревини. Цей вид лісівники активно використовують під час рубок формування та оздоровлення лісу, адже він найменше шкодить навколишньому середовищу та не потребує великих площ які потрібні для техніці. Там де прокладена лісова дорога, лісівники спускають деревину за допомогою технічних засобів.
Вся лісопродукція збирається на спеціально створених верхніх складах. Тут лісівники вимірюють потрібну довжину деревини, після чого проводиться її розкряжування. Далі робота за майстром лісозаготівлі. Озброївшись відповідними засобами, останній розпочинає один із найголовніших процесів у законності всієї лісозаготівельної роботи.
Бирка є спеціальним засобом маркування деревини яка має унікальний код та відіграє основну роль у системі електронного обліку деревини. По ньому кожен охочий має змогу дізнатись всю історію від заготівлі до її транспортування на склад. Кожен майстер лісозаготівлі, після маркування, вносить дані про лісопродукцію на спеціальний портативний комп’ютер, який видає так-звану товаро-транспортну накладну. Тільки тоді деревина може бути відвантажена з верхнього складу.
Слідкувати за дотриманням усіх технічних умов електронного обліку, у кожному держлісгоспі закріплений інженер із застосування комп’ютерної техніки. Враховуючи гірську місцевість та відсутність доступу до інтернету, нерідко майстри лісозаготівлі разом із інженером змушені вносити дані у держлісгоспі.
Відтак вся інформація про лісопродукцію відображається на спеціальному сервісі Лісогосподарського інноваційно-аналітичного центру. На сайті людина має змогу перевірити деревину за номером бирки, за державними номерними знаками вантажівки яка перевозить деревину, за номером товаро-транспортної накладної, а також перелік лісорубних квитків, а у зимовий період новорічних дерев.
Свій початок електронний облік деревини бере із відповідного розпорядження Кабміну у 2009 році. Безпосередньо введений у дію він був 2013 року як пілотний проєкт до якого серед підприємств Закарпатського ОУЛМГ був долучений Ужгородський держлісгосп.
Наразі Лісогосподарським інноваційно-аналітичним центром готується вся інформація для того аби у майбутньому у електронному форматі провести онлайн аукціон, для реалізації лісопродукції на перший квартал 2020 року. Це створить відкритість та конкурентність на ринку лісопродукції. Більше того за ініціативи Президента України, з 1 листопада всі лісогосподарські підприємства, які не підпорядковуються Державному агентстві лісових ресурсів України, зобов’язані електронно обліковуватись.
Таким чином, де б ви не були, у місті, селі, чи навіть у лісі – кожна легально зрубана деревина промаркована. Якщо ж відповідної бирки немає, тоді потрібно звертатись до правоохоронних органів та лісової охорони держлісгоспу, на якому було виявлено порушення.

Зустрічати світанок у горах, відчуття яке неможливо передати словами, його треба бачити. Для лісівників це явище стало буденним, адже як світанок, так й захід сонця, лісівники […]