Працівникам нагадали про їхнє головне право на безпечні та здорові умови праці

4 роки ago admin 0

Всеукраїнський тиждень права – чудова нагода попрацювати над підвищенням рівня правової освіченості громадян. Галузеві інспектори відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Закарпатській області також долучилися до цієї масштабної всеукраїнської акції. Зокрема, протягом тижня в області проходили різнопланові заходи за сприяння фахівців цього структурного підрозділу Управління Держпраці. Головна мета, яку ставили перед собою посадовці під час їх проведення, –  роз’яснити краянам їхні права та обов’язки, окремо як роботодавців і як найманих працівників.

Так, головний державний інспектор Ігор Кос провів з представниками деяких ужгородських підприємств, органів місцевого самоврядування, освітніх закладів міста інформаційний семінар. Захід проходив на базі ТзОВ «Закарпатський навчальний центр підготовки і перепідготовки кадрів». Під час семінару виступаючий наголосив на важливості створення безпечних та здорових умов праці на будь-якому робочому місці. Тож принагідно нагадав присутнім вимоги щодо правил роботи на висоті;   експлуатування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, наприклад, підіймально-транспортного обладнання (транспортерів, навантажувачів, лебідок, тельферів); правила роботи з посудинами, що працюють під тиском, та інші. 

Тему необхідності виконання конституційного права громадян на безпечні умови праці порушила під час зустрічі з керівництвом та відповідальними особами ТзОВ «Хуст Електро» та фізичною особою-підприємцем, який працює в галузі електропостачання і головний державний інспектор Розалія Федоришин. Фахівець Управління Держпраці поінформувала учасників зустрічі про вимоги щодо видачі дозвільних документів у вказаній галузі, зупинилася на правилах підготовки інструкцій та проведення інструктажів з охорони праці, наголосила на необхідності проходження персоналом відповідного навчання, забезпечення працівників спецодягом та засобами індивідуального заходу.

А заступник начальника відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Олександр Гойс поспілкувався з колективом ПАТ «Закарпатгаз». У ході бесіди він детально зупинився на Правилах безпеки систем газопостачання, а також роз’яснив вимоги щодо порядку проведення розслідування нещасних випадків та аварій, пов’язаних з використанням газу.

Як зауважує відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Закарпатській області Віталій Ляхович: «Краяни повинні не лише чітко знати свої права та обов’язки, а й розуміти, яка відповідальність їх очікує у разі порушення норм законів, а такі превентивні заходи допомагають привернути увагу громадськості до тих чи інших проблемних питань».