Про становище осіб з інвалідністю у районі

4 роки ago admin 0

Одним з пріоритетних напрямків роботи управління – є соціальний захист категорії людей, які з тих чи інших причин втратили працездатність чи народилися з фізичними або розумовими вадами.
На даний час в районі проживають біля 1600 осіб з особливими потребами. Районною державною адміністрацією прийнято ряд розпоряджень, спрямованих на створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Законом України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” передбачено ряд пільг для громадян з фізичними та психічними вадами.
Управління соціального захисту населення райдержадміністрації приділяє увагу правовому та соціальному захисту інвалідів. У першу чергу дбаємо про забезпечення осіб з інвалідністю дитинства, війни та праці засобами пересування та реабілітації, ортопедичними виробами, виготовленими протезно-ортопедичними підприємствами. З початку року 142 особам з інвалідністю видано направлення для виготовлення протезно-ортопедичних виробів, з них 80 відсотків забезпечено указаними виробами.
Посильна увага приділяється санаторно-курортному лікуванню пільгової категорії громадян. Протягом року оздоровилися в санаторіях 5 осіб з інвалідністю від загального захворювання та з дитинства, 20 осіб пройшли курси реабілітації в обласному центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, створеного на базі Виноградівського геріатричного пансіонату.
25 особам виплачено компенсацію за бензин та транспортні витрати на загальну суму 10,5 тис. гривень. 3 особам виплачено компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування на загальну суму 1,2 тис. гривень.
До Дня Перемоги 50 особам з інвалідністю Великої Вітчизняної війни виплачено щорічну допомогу на суму 149,3 тис. грн.
Важливу роль у справі соціально-побутового та медичного обслуговування вказаної категорії громадян відіграє Нижньоворітський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Для покращення умов проживання у стаціонарному відділенні постійно проводиться поточний ремонт. На даний час тут проживають 8 осіб з інвалідністю. 230 одиноких громадян району, в тому числі 45 осіб з інвалідністю, обслуговує 35 соціальних робітників, надаючи їм різні соціально-побутові послуги.
Відчутна допомога органів місцевої влади. Протягом року згідно районної Програми «Турбота» грошову допомогу одержали 24 особи з інвалідністю різних категорій на загальну суму 46,0 тис.грн.
Департаментом соціального захисту населення виділено матеріальну допомогу 23 особам з інвалідністю на суму 17,7 тис.грн.
Статтею 26 Закону України ”Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” держава зобов’язала всі підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності та господарювання, створити умови для безперешкодного доступу інвалідів до жилих, громадських і виробничих будинків, споруд, громадського транспорту для вільного пересування в населених пунктах. Управлінням вживаються заходи з метою подолання бар’єрності доступу маломобільних груп населення до органів виконавчої влади та споруд громадського призначення. У районі діє комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об»єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. На даний час існує вільний доступ або облаштовані пандуси до 115 закладів громадського призначення.
По можливості намагаємося вирішити всі питання, з якими вони звертаються до нас, це:
– надання матеріальної допомоги;
– призначення соціальної допомоги;
– забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;
– видача санаторно-курортних путівок;
– направлення на комплексну реабілітацію;
– виплата компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування та на бензин і транспортні витрати;
– щорічна виплата до Дня Перемоги;
– встановлення безперешкодного доступу до будівель соціального призначення.
Також держава передбачила ряд гарантій для учасників АТО. Для вивчення потреб учасників АТО їх всіх проанкетовано. Вони користуються пільгами на житлово-комунальні послуги, проїзд, безплатне амбулаторне лікування та зубопротезування, мають право на щорічне санаторно-курортне лікування. Для ведення підсобного господарства, а також для будівництва, садівництва вони забезпечуються земельними ділянками першочергово.

Одним з пріоритетних напрямків роботи управління – є соціальний захист категорії людей, які з тих чи інших причин втратили …