У Хусті відбувся мітинг-реквієм, приурочений Дню пам’яті жертв голодоморів

4 роки ago admin 0

День пам’яті жертв голодоморів щорічно відзначається в Україні у четверту суботу листопада. У 2019 році цей день припадає на 23-те число. Заходи, присвячені невинно убієнним, проходять і на Закарпатті. Так, у Хусті відбувся мітинг – реквієм, де згадали чорні сторінки історії України та вшанували тих, хто загинув під час голодоморів 1921-1923 рр.., 1932-1933 рр.., 1946-1947 рр..  

Найтрагічнішою сторінкою української
історії є голодомори ХХ століття. Найстрашнішим з них був голод 1932-1933 років, який забрав близько 9 мільйонів життів.

Власне, про українську трагедію дізнався
світ і наразі про чорні
сторінки історії держави можна дізнатися з книжок. Однак ті часи навіки
закарбувалися в пам’яті нашого народу та відобразилися на його долі. Тож, Україна
пам’ятає – світ визнає!

У листопаді, по всій  Україні, 
приспущені від всенародного болю жалобні 
стрічки на Державних прапорах. А також проходять заходи вшанування
невинно убієнних. Так, у Хусті традиційно відбувся мітинг – реквієм, де вшанували
пам’ять тих, хто став жертвами геноциду. Адже пам’ятати – це святий обов’язок кожного.

 «Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, які повинні завжди пам’ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося. Бажаю, щоб на столі українців завжди був хліб і до хліба, щоб ніколи у наших дітей не бачити голодних очей, щоб дитинство їх було щасливим і ситим, щоб наші люди завжди мали достаток, а держава була могутньою, процвітаючою і з високим рівнем добробуту. І хай оберігає нас Господь від будь-якого лиха!», – наголосив у своєму виступі Хустський міський голова Володимир Кащук.

Цього дня до присутніх звернувся й керуючий справами виконавчого апарату Хустської районної ради Мирослав Гомечко, а також о. Тарас Іванина, настоятель Боронівського монастиря.  

Опісля хустяни пом’янули скорботним мовчанням мільйони своїх співвітчизників, які загинули мученицькою смертю від  Великого голоду. Духовенство ж відслужило панахиду за упокій душ загиблих у супроводі церковного хору Собору Святого Вознесіння м. Хуст.

Насамкінець учасники мітингу-реквієму долучилися й до Міжнародної акції «Запали свічку пам’яті».

Прес-служба Хустської міської ради