Медицина Закарпаття на порозі великих змін

4 роки ago admin 0


     В Ужгороді на базі КНП «Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії”  Закарпатської обласної ради, відбулась нарада за участі керівників обласних та районних закладів охорони здоров’я, на якій обговорювалась низка питань щодо подальшого реформування медичної галузі області. Зокрема, йшлося про другий та третій рівень медичної допомоги.


Новопризначений керівник департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров, акцентувала увагу присутніх на змінах у фінансуванні закладів охорони здоров’я як районного, так і обласного рівня. «Первинка вже пройшла реформування і тепер фінансується напряму з Національної служби здоров’я. Тепер наступає черговий етап реформи. З 1 квітня 2020 року заклади охорони здоров'я другого та третього рівнів мають долучитися до програми медичних гарантій. Це призведе до значної зміни в розподілі видатків бюджету. Заклади переважно фінансуватимуться не коштом медичної субвенції з МОЗу, а в рамках програми фінансових гарантій  Національної служби здоров’я. Тобто, гроші заклади отримають виключно за надану медичну послугу. Ці зміни не відбудуться одномоментно, тому місцеве самоврядування повинно винайти кошти, щоб забезпечити безперебійну роботу лікарень та поліклінік на підпорядкованих територіях», – зауважила Єлизавета Біров.  


  Наскільки готові до цих змін заклади охорони здоров’я, що надають спеціалізовану  та високоспеціалізовану медичну допомогу, доповів заступник директора ДОЗ Іван Гуштан. Фахівець звернув увагу присутніх, що для укладання договору з НСЗУ обов’язковою умовою є наявність комп’ютеризованого робочого місця з відповідним програмним забезпеченням, яке зареєстровано в медичній інформаційній системі.


З детальним аналізом доцільності створення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування (БЛІЛ) першого та другого рівня, виступила начальник управління лікувально-профілактичної роботи департаменту Ольга Чемет. Фахівець ознайомила присутніх з результатами незалежного оцінювання мережі закладів охорони здоров’я області відповідно до ,,Методології визначення лікарень інтенсивного лікування”, що проводилось в рамках проекту USAID ,,Підтримка реформи охорони здоров’я” . Ольга Антонівна наголосила, що зараз медицина області стоїть перед великими ризиками, оскільки дотепер не створено госпітальні округи, не визначені багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування. Щоб максимально прискорити перехід закладів до нової системи фінансування фахівець запропонувала створення одного госпітального округу  з визначеними шістьма лікарнями інтенсивного лікування, які б охоплювали практично 100 відсотків території області і могли забезпечити 60 хвилинний доїзд кожного пацієнта у разі термінової госпіталізації. Якщо цих змін не провести негайно, то вже з 1 квітня всі обласні та районні  заклади опиняться на межі виживання – фінансування за старою системою субвенцій буде припинено, а місцеві бюджеті не в змозі утримати всю інфраструктуру медичної галузі – починаючи від медикаментів та спеціалізованої допомоги і закінчуючи зарплатами медичних працівників. «Госпітальний округ – це не виборчий округ. І політичні амбіції тут не доцільні. Головним має стати забезпечення наших краян якісною та доступною медичною допомогою», – підкреслила Ольга Чемет. 


Також на нараді обговорювались питання телемедичного консультування спеціалістами високо-спеціалізованих закладів охорони здоров’я. Зі своїми пропозиціями та баченням розвитку цього перспективного напрямку виступили керівники таких комунальних неприбуткових підприємств Закарпатської обласної ради як:  «Обласна дитяча лікарня» Роман Шніцер, «Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги» Томаш Білинець, «Обласний медичний клінічний шкірно-венерологічний центр» – Сергій Пушкаренко, „Закарпатський протипухлинний центр”  Андрій Русин, Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії” Роман Соскида та „Закарпатська обласна клінічна лікарня ім. А. Новака Юрій Яцина.


За підсумками наради прийнято низку рішень, які будуть додатково розглянуті комісією з питань охорони здоров’я Закарпатської обласної ради та чимшвидше скеровані на чергову сесію для негайного реагування та затвердження.