На автомийці в Ужгороді під виглядом стажерів нелегально працювали чотири особи

4 роки ago admin 0

Робоча група у складі фахівців відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Віктора Штерна, Артура Сумарита Зоряна Берника спільно з посадовими особами ГУ Державної податкової служби у Закарпатській області  здійснила інспекційне відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин на одній з автомийок Ужгорода.

За результатами проведення контрольного заходу було встановлено, що на різних посадах на цьому суб’єкті господарювання працювали чотири особи без офіційного оформлення трудових відносин. Як пояснила пізніше власниця автомийки, ці громадяни нібито безоплатно проходили тут стажування. Щоправда, дехто з працівників сам зізнався, мовляв, працює на автомийці вже майже місяць, і за свою роботу отримував відповідну платню.

«За законом, стажування працівника передбачає наявність укладеного з ним договору про стажування та індивідуальної програми. Водночас праця стажистів, як і будь-кого іншого, має бути оплаченою. Але досить часто під виглядом стажування недобросовісні роботодавці намагаються прикрити наявні трудові відносини з працівником без його належного оформлення», – зауважує перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик..

Факт використання власницею автомийки праці вказаних громадян без належного оформлення трудових відносин був також підтверджений  актом (довідкою) Головного Управління ДПС у Закарпатській області. Отож на підставі  абзацу  2  частини 2 статті 265 Кодексу Законів про працю України на фізичну особу підприємця, яка допустила порушення вимог трудового законодавства накладено штраф у розмірі п’ятсот тисяч сімсот шістдесят  гривень.