24 жовтня – Світовий день боротьби з поліомієлітом

4 роки ago admin 0


Сьогодні Всесвітній день боротьби з поліомієлітом – хворобою, яку практично перемогли у світі завдяки вакцинації. В прес центрі Закарпатської ОДА  лікар-епідеміолог ДУ «Закарпатський обласний лабораторний Центр МОЗ України» Любов Данич, директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської обласної ради Михайло Поляк та представник ГО "Батьки за вакцинацію" в Закарпатті Вікторія Лис-Хамаза розповіли про небезпеку полвомієліту та ситуацію із цим захворюванням в області. 


Ще 20 років тому поліомієліт щоденно викликав параліч у 1000 дітей. До 2010 року випадки дитячого паралічу фіксувалися у 1349 дітей на рік, а у 2015 році було зареєстровано всього 73 випадки. Таке різке зменшення – результат глобальних зусиль з ліквідації цієї хвороби завдяки всеохоплюючій імунізації.


Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п'яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.


У Закарпатській області, як і по всій державі, в 1946 – 1958 роках реєструвалися числені випадки захворювань на поліомієліт. У різні роки виявляли від 2 до 305 (в 1957р.) випадків, і проблема набувала соціального характеру через інвалідизаціюпісля перенесеного захворювання (40%). Застосування живої пероральної вакцини в 1959-1960 роках різко знизило захворюваність на поліомієліт.


Наслідком масової вакцинальної кампанії 1960 року і подальшої рутинної імунізації стало зниження захворюваності на поліомієліт до нульових рівнів.


Проте фахівці лабораторного центру спільно з медичними працівниками продовжують роботу з епіднагляду за гострими в’ялими паралічами. Щорічно на різних адмінтериторіях області з метою виключення діагнозу «поліомієліт» та подальшого обстеження, виявляються та обліковуються хворі гострими в’ялими паралічами.


 


ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ ПОЛІОМІЄЛІТ


Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду.


Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.


Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.


СИМПТОМИ І ЛІКУВАННЯ ПОЛІОМІЄЛІТУ


Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:


  • Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.

  • Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

  • Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.


Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт. На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.


УСКЛАДНЕННЯ ПОЛІОМІЄЛІТУ


Близько 5% хворих помирають. В основному – через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності. Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.


ПРОФІЛАКТИКА ПОЛІОМІЄЛІТУ


Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:


  • 1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

  • 2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

  • 3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

  • 4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

  • 5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

  • 6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).


В Україні є достатньо якісних і ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету.


 



 


    Подiбнi новини

    Анонс. Прес-конференція до Всесвітнього Дня нирки

    admin 5 років ago
    У вівторок, 12 березня об 11.00, в прес-центрі Закарпатської ОДА (пл.Народна,4) відбудеться брифінг заступника головного лікаря Закарпатської обласної клінічної лікарні ім.А.Новака, обласного нефролога  Василя Стрижака. Тема брифінгу присвячена Всесвітньому... Читати далi

    З початку року майже 79 тисяч закарпатців отримали медикаменти за програмою «Доступні ліки»

    admin 6 років ago
    Вже понад рік реалізується Урядова програма «Доступні ліки». Її мета – збільшення прихильності хворих до лікування, зменшення ризиків виникнення ускладнень протікання хвороб, подовження тривалості життя в Україні. Програма передбачає надання за... Читати далi

    Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції за 07.04.2020

    admin 4 роки ago
    "Протягом минулої доби, 7 квітня, за екстреною медичною допомогою звернулось 356 осіб, з них 17 – ознаками гострої респіраторної інфекції та 17 – із симптомами гострої пневмонії" – повідомила... Читати далi

    МОЗ України затвердив нові правила виписування рецептів на ліки

    admin 6 років ago
    Нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту, який буде зручнішим як для медзакладів, так і для пацієнтів. Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарям, що здійснюють... Читати далi