ДП «Довжанське ЛМГ». Класифікація лісових насаджень по віку

5 років ago admin 0

Невеличке роз’яснення з роботою лісогосподарських підприємств, на прикладі ДП «Довжанське ЛМГ», в різних вікових категоріях, ознайомлює лісничий Лисичівського лісництва – Василь Іванович Продан.

Лісові насадження поділяються на 5 вікових груп:

1. Молодняки – це насадження , переведені з лісових культур або природного поновлення зі зімкнутою кроною, де сформовано склад насадження по породах. В молодняках проводяться рубки освітлення та прочищення з певною періодичністю для формування видового складу та густоти насадження.

2. Середньовікові – це насадження віком 20 років і більше , де проводяться рубки прорідження та прохідні рубки, для формування рівномірної густоти та складу лісоутворюючих порід.

3. Пристигаючі – це насадження, які мають сформовану густоту, склад лісоутворюючих порід і в яких, за потребою, може проводитись прохідна рубка для формування верхнього ярусу насадження та кращих дерев.

4. Стиглі – це насадження, які досягли свого максимального якісно – видового складу і в яких в залежності від категорії призначення можуть проводитися рубки головного користування для задоволення потреб підприємств та населення якісною деревиною.

5. Перестиглі насадження – це насадження в яких відбуваються процеси природнього відпаду стиглої деревини та заміною їх деревами другого ярусу, а також різновіковість насадження. Таке насадження як правило втрачає якість деревини, але в ньому також можуть проводитися рубки головного користування. Все вищенаведене, вказує на клопітку роботу лісівників, яку необхідно проводити, щоб досягти максимального ефекту від корисних властивостей лісу, для якої потрібно важку працю декількох поколінь.

Невеличке роз’яснення з роботою лісогосподарських підприємств, на прикладі ДП «Довжанське ЛМГ», в різних вікових категоріях, ознайомлює лісничий Лисичівського лісництва – Василь Іванович Продан. Лісові насадження поділяються […]