Семінар на тему «Я МАЮ ПРАВО!» провели для працівників виконавчого апарату Ужгородської районної ради

4 роки ago admin 0

У вівторок, 22 жовтня працівники Закарпатської юстиції завітали до Ужгородської районної ради, де провели семінар з актуальних питань реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проєкту «Я МАЮ ПРАВО!». Представники Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук і Владислав Товтин розповіли про те, що проєкт Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення. Тому правопросвітницькі заходи є необхідними та корисними для інформування громадян про права, гарантовані Конституцією та законами України. Також, учасники семінару більше дізналися про право на виконання рішення суду, про проєкт Чужих дітей не буває, про відповідальне батьківство, Стоп насильство, Стопбулінг, про право бути присяжним.
Крім того, фахівці Закарпатської юстиції проінформували працівників виконавчого апарату Ужгородської районної ради про формування мережі громадських радників, спроможних надавати правову допомогу жителям своєї місцевої громади у найбільш типових для них питаннях. Завдання громадських радників – підказати мешканцям своєї громади з чого почати вирішення їхніх питань, куди саме звертатися за професійною правовою допомогою.
Громадські радники – це люди, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, спрямоване на правову допомогу жителям місцевої громади у найбільш типових для них питаннях. Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, місцевої влади, студенти юридичних факультетів та загалом представники будь-якої професії, у яких є можливість навчатись та бажання допомагати у захисті прав та інтересів громади.
Особливу увагу на семінарі було приділено питанням участі громадян у здійсненні правосуддя через присяжних. Присяжні – особи, які за їх згодою залучаються до вирішення певної категорії цивільних та кримінальних справ разом із суддею в суді першої інстанції. Вони мають статус судді та на них поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків в суді. Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ними обов’язків в суді. Особа, яка виявила бажання стати присяжним, має звернутися до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних.
До того ж, представники Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області повідомили учасників семінару про пілотні проєкти Міністерства юстиції України, спрямовані на надання якісних, доступних та сучасних послуг громадянам.