В одному з торгових центрів Ужгорода проходив інформаційно-роз’яснювальний рейд

5 років ago admin 0

Для Закарпаття питання тіньової зайнятості та прихованих заробітків на сьогодні залишається однією з найгостріших проблем у сфері трудових відносин.  Тому з метою легалізації праці та уникнення порушення трудових прав працівників фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області продовжують проводити у краї широку консультативно-роз’яснювальну роботу.

У рамках цієї інформаційної кампанії в Ужгороді проходив черговий профілактичний захід. Посадовці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці спільно з інспекторами праці Ужгородської міської ради провели профілактичний рейд в одному з торгових центрів міста, де здійснюють свою діяльність різні суб’єкти господарювання. Загалом учасники рейду відвідали з десяток торгових точок.

Посадовці Управління Держпраці вже звикли до того, що підприємці по-різному реагують на подібні відвідини. Тому не здивувалися, коли власники деяких крамниць зачинили свій заклад на технічну перерву. Але багато хто охоче поспілкувалися з держінспекторами.

У ході проведення заходу з роботодавцями говорили про Порядок оформлення трудових відносин, строки виплати заробітної плати та необхідність дотримання мінімальних державних гарантій, встановлених державою.Фахівці Управління Держпраці звернули увагу фізичних осіб-підприємців, що не оформлені належним чином трудові відносини тягнуть за собою великі штрафи.Тому рекомендували не чекати візиту представників контролюючого органу, а поспішити узаконити працю найманих осіб.

«Потрібно йти до людей, розповідати їм про можливі наслідки нелегального працевлаштування, – каже начальник Управління Держпраці Богдан Дорош. –Практика показує, що такі профілактичні бесіди є доволі дієвим інструментом   у боротьбі з тіньовою зайнятістю, адже за результатами їх проведення в області вдалося збільшити кількість застрахованих осіб».