Встановлені основні причини та обставини настання нещасного випадку на будівництві в Ужгороді

5 років ago admin 0

Спеціальна комісія, створена при Управлінні Держпраці у Закарпатській області, завершила розслідування нещасного випадку, який стався у перші дні цьогорічного вересня на будівельному майданчику недобудови багатоквартирного житлового будинку в Ужгороді на Київській набережній. Замовником вказаних будівельних робіт є фізична особа-підприємець, який зареєстрований в обласному центрі.

Треба визнати, що це будівництво вже встигло заробити собі скандальної слави. Адже майже рік тому саме тут упав будівельний кран. Як засвідчили тоді результати перевірки Управління Держпраці, падіння баштового крану сталося внаслідок допущених  порушень правил безпеки при його монтажі. На сьогодні рішенням суду другої інстанції експлуатація цього крану заборонена.

І ось, майже через рік скандальна новобудова знову нагадала про себе. Якщо попереднього разу, на щастя, обійшлося без жертв, то цьогоріч постраждав 34-річний чоловік, який працював тут підсобником. Сам він родом з Херсонщини, але зараз проживає в одному із сіл Ужгородського району. Судячи з документів справи, стаж роботи молодика на вказаному будівництві на момент настання нещасного випадку був незначний – один місяць та один день.05 серпня 2019 року замовник уклав з ним договір підряду на виконання підсобних робіт з одноразового прибирання п’яти поверхів.

Того злощасного дня, за словами очевидців, підсобник прийшов на роботу зранку, о восьмій годині. Ближче до обідньої перерви вийшов на крайній балкон другого поверху недобудови, щоб випалити цигарку, і   втративши рівновагу, впав на землю будівельного майданчика. На підозрілий звук удару від падіння першим звернув увагу виконроб. Саме він виявив потерпілого у непритомному стані та викликав «швидку». Невдовзі каретою швидкої допомоги травмованого підсобника доставили у приймальне відділення Ужгородської центральної міської клінічної лікарні, а після обстеження госпіталізували до реанімаційного відділення.

За класифікатором розподілу, травма, отримана підсобником внаслідок падіння, визнана як важка. Можливо, нещастя вдалося б уникнути, якби на балконі, відповідно до вимог основних положень охорони праці і промислової безпеки у будівництві, були встановлені огородження.

 

Члени комісії, котру очолив заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Володимир Горєв, ретельно вивчили усі матеріали справи. Відповідно до цих документів,  у підприємця – замовника працювало 10 осіб, з них одна жінка. На роботах підвищеної небезпеки були задіяні п’ять працівників. Та, як з’ясувалося, підприємство не отримало дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, тобто на зведення, монтаж і демонтаж будинків, споруд, зміцнення їх аварійних частин. Тут також відсутня служба охорони праці. До того ж, проект організації будівництва цього багатоквартирного житлового будинку не погоджений з Управлінням Держпраці у Закарпатській області.

Розглянувши матеріали розслідування, комісія дійшла висновку, що цей нещасний випадок пов’язаний з виробництвом, причинами його настання стали численні порушення вимог охорони праці та промислової безпеки, а основною причиною визнана відсутність захисного огородження балкону.

Посадових осіб підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності. Також комісія розробила для обов’язкового виконання підприємству заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам.