Як мінімізувати на Закарпатті випадки тіньової зайнятості населення та заробітної плати

5 років ago admin 0

Такою була тема для обговорення під час засідання круглого столу, що проходило за участі соціальних партнерів – Управління Держпраці  у Закарпатській області, обласних територіальних органів Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, Центру зайнятості та Закарпатської обласної організації Профспілки.

Ініціювало проведення заходу Управління Держпраці, яке представляли начальник Богдан Дорош, його перший заступник Василь Грицик та начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ярослав Турянський.

Як наголосив, відкриваючи засідання, начальник Управління Держпраці Богдан Дорош, питання легалізації найманої праці та зайнятості населення  на сьогодні залишається актуальним не лише для нашого регіону, а й для України в цілому. Адже через тіньовий ринок зайнятості державна недоотримує мільйони гривень. Водночас громадяни позбуваються належних соціальних гарантій. Тому подолання незадекларованої праці та детінізації заробітної плати є одним із пріоритетних напрямів роботи багатьох структурних підрозділів органів державної влади, Держпраці зокрема. Саме з цією метою торік соціальні партнери уклали відповідні угоди про співпрацю.

«Є низка нормативних та розпорядчих документів, які зобов’язують нас працювати у такому форматі на один результат, – розпочав свій виступ очільник Управління Держпраці Богдан Дорош. – Серед них, розпорядження Кабінету Міністрів України № 649-р від 05.09.2018 року «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», окреме доручення Державної служби з питань праці щодо продовження спільної роботи у цьому напрямі. А днями Президент України підписав указ, в одному з пунктів якого йдеться про необхідність вжиття невідкладних заходів щодо зменшення нелегальної зайнятості шляхом детінізації доходів та відносин  у сфері зайнятості населення».

Далі перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик ознайомив присутніх з останніми законодавчими змінами, насамперед зупинився на новому Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року  № 823. Також розповів про виконану роботу в напрямі детінізації ринку праці, акцентувавши, що останнім часом спостерігається позитивна динаміка в частині легалізації праці.

«Після організованої в області посадовцями Управління широкої інформаційно-роз’яснювальної кампанії, – сказав Василь Грицик, – багато роботодавців прислухалися до наших зауважень і оформили своїх найманих працівників  в офіційному порядку».

Принагідно посадовець подякував соціальним партнерам за активну співпрацю, коротко охарактеризував основні принципи, на яких базується така взаємодія, та прозвітував про виконання спільних заходів, зауваживши, що завдяки спільній роботі та скоординованим діям усіх сторін на сьогодні вдалося збільшити  кількість застрахованих осіб на Закарпатті. 

Наступним етапом круглого столу стало обговорення учасниками зібрання шляхів подальшої співпраці. Сторони обмінялися інформацією про виявлені випадки нелегального працевлаштування, поділилися практичним досвідом в напрямі скорочення обсягів нелегальної праці та тіньової зарплати у краї. Кожен з присутніх висловив пропозиції щодо пожвавлення цієї роботи та зауваження стосовно проблемних моментів.