Хуст відвідала чеська делегація

5 років ago admin 0

З триденним візитом приїхали у Хуст делегати з чеської Височіни. Так, у четвер 26 вересня у малому залі засідань Хустської міської ради відбулася робоча зустріч керівництва міста з першими особами міста-побратима Ждяр-над-Сазавою. На порядку денному: налагодження співпраці та реалізація спільних проектів.     

У Хуcті продовжують закордонну співпрацю. У тому числі з краєм Височіна Чеської Республіки та містом-побратимом Ждяр-над-Сазавою зокрема. Нагадаємо, побраталися міста наприкінці 2017 року, підписавши відповідну угоду про співробітництво. Цього ж року крок за кроком її дотримуються. До слова, у дещо новому складі керівництва чеського міста на чолі із новообраним заступником старости Йозефом Климентом делегати навідалися сюди вперше, аби ближче познайомитися із закарпатським партнером і обговорити з ним подальшу спільну роботу.

«Шановні друзі, радий нашому партнерству. Загалом Хуст має 10 міст-побратимів, однак співпраця з вами якась для мене особлива. Адже, якщо у країн та їх народів є спільна історія, то просто повинно бути й спільне майбутнє. Тому переконаний, що ми працюватимемо й надалі плідно і головне – результативно», – зазначив на зустрічі Хустський міський голова. Крім того, Володимир Кащук додав, що буквально за неповні два роки дружби з партнером Ждяр-над-Сазавою вже є певні напрацювання і конкретні досягнення. На цьому наголосив у своєму виступі й начальник управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради Василь Мочарник. Адже торік чехи зробили приємний подарунок Хусту, зокрема його освітнім закладам. Відтак серед запрошених на зустрічі були безпосередньо й працівники освіти. Тим більше, що в одній із міських шкіл запроваджують і вивчення чеської мови. Так, директор Хустської ЗОШ І-ІІІ ст. №5 Оксана Ерфан відмітила: «Насправді була пророблена велика робота, аби реалізувати задумане й отримати можливість навчати наших учнів чеської мови. Запровадити мову у нашій школі збираємося з першого класу, бо як відомо, раннє вивчення мов найпродуктивніше». Слід відзначити, що чеські партнери у день зустрічі мали змогу відвідати п’яту школу та передати закладу відповідну літературу з вивчення мови для школярів. 

Заступник міського голови
з питань діяльності виконавчих органів влади, керуючий справами виконавчого
комітету Хустської міської ради Василь Сабадош також взяв слово і подякував за
співпрацю. Опісля зауважив, що такі візити вкрай потрібні для реалізації
спільних проектів. Тож, наступна зустріч 
з побратимами відбудеться на чеській території.

На те, що Хуст за останні роки кардинально змінився і активно розвинув свою інфраструктуру, звернули увагу вже чеські гості. Заступник старости м. Ждяр-над-Сазавою Йозеф Климент зазначив, що готовий ділитися власним досвідом у питаннях різностороннього розвитку міст-побратимів.

Наприкінці ж зібрання
двох сторін – партнерів традиційно відбувся невеличкий інформаційний екскурс
містом. Адже Хуст має унікальну історію, яка тісно переплетена з колишньою
Чехословаччиною. Крім того, тут є, що показати і на що подивитися. Це історик
Наталія Неметова й презентувала чехам. Зокрема розповіла про історію Хустського
замку та інші цікаві історичні місця і споруди. Також виокремила ті, що були
створені чи зведені за так званий чеський період, а це – Масарикова колонія
(нині Чеське містечко), місцева гімназія (Хустська спеціалізована школа №1 ім.
Августина Волошина) та адмінбудівля міського уряду (Хустська міська рада) тощо.

Після чого партнери потиснули один одному руки і обмінялися подарунками. Цим самим посилили дружбу і партнерство.

Варто зауважити, що цього дня делегати відвідали кілька освітніх установ, де офіційно закріпили співпрацю договорами з окремими з них. А також обговорили проекти, які б хотіли спільно реалізувати вже незабаром.