Реєстрація місця проживання новонародженої дитини

5 років ago admin 0

Реєстрація місця проживання здійснюється відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” та Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207.

Проводиться реєстрація місця проживання дитини за місцем проживання її батьків/одного з батьків або ж законних представників.

За бажанням батьків чи одного з них або інших законних представників документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, крім органів реєстрації, у тому числі Центру надання адміністративних послуг, можуть бути подані й до відділу державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.

Також є можливість зареєструвати місце проживання новонародженої дитини в управлінні соціального захисту населення одночасно з подачею заяви на державну допомогу при народженні дитини.

Місце проживання дитини віком до 14 років може бути зареєстровано за заявою батьків чи одного з них, поданою в електронній формі, з використанням кваліфікованого електронного підпису через інформаційно-телекомунікаційну систему органу реєстрації, яка забезпечує функціонування реєстру територіальної громади.

 Реєстрація місця проживання дитини віком до 14 років в електронній формі здійснюється виключно за умови, що така реєстрація здійснюється за наявним у реєстрі територіальної громади зареєстрованим місцем проживання батьків чи одного з них.

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами, місце проживання дитини реєструється за місцем проживання одного з батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування). А от реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

Документи, які треба подати для реєстрації місця проживання новонародженої дитини до відділу державної реєстрації актів цивільного стану:

– письмова заява про реєстрацію місця проживання малолітньої дитини за формою згідно з додатком 7 Правил реєстрації місця проживання;

– паспорти батьків;

– свідоцтво про народження дитини;

– квитанцію про сплату адміністративного збору (реквізити рахунків, на які сплачується збір, можна отримати у відділі державної реєстрації актів цивільного стану);

– копію витягу про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (в разі подання документів для реєстрації місця проживання дітей одинокими матерями).

У разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково необхідно ще подати:

– документ, що посвідчує особу представника;

– документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законним представником дитини – батьками (усиновлювачами).

Надалі працівники відділу державної реєстрації актів цивільного стану, після перевірки всіх вказаних документів, правильності заповнення заяви та її реєстрації у встановленому порядку, відповідно до пункту 20 Правил реєстрації місця проживання, передають цю заяву до відповідного органу реєстрації місця проживання.

 ВОЛОВЕЦЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Реєстрація місця проживання здійснюється відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” та …