Трудові обрії “зеленого цеху” Міжгірщини

5 років ago admin 0

Колосальну роль відіграє ліс. Він не тільки приносить велику користь людству, прикрашає землю і оздоровлює планету, символічно і справедливо вважаючись її легенями, але підтримує саме життя світу. Із природних багатств нашого верховинського краю лісові масиви складають вагому скарбницю, недарма мальовничу Міжгірщину поетично величають зеленоокою.    

            З року в рік про “зелену ниву” гірської місцевості дбайливо і наполегливо турбуються її господарі – працівники ДП “Міжгірське лісове господарство”, які завтра відзначатимуть своє професійне свято. День працівників лісу зустрічають з піднесеним настроєм, адже за вісім місяців поточного року успішно забезпечено виконання основних намічених лісогосподарських заходів. Виконанню нелегких завдань сприяли чітка організація праці, професійні якості трудівників “зеленого цеху”, їхній невтомний ентузіазм.

            Насамперед варто відзначити, що добре впоралися з основним завданням: у 2019 році проведено лісовідновлення і лісорозведення на площі 120.1 га, що складає 100.5 процента виконання плану, догляд за лісовими культурами – 114.1 га.

   Рубки догляду в молодняках проведено на площі 130 га (107  відсотка до плану). Під час здійснення лісогосподарських заходів з поліпшення якісного складу лісів заготовлено 13918  куб. м. ліквідної деревини, в тому числі круглих лісоматеріалів в кількості 10967 куб. м. Від рубок головного користування заготовлено 15835 куб. м. ліквідної деревини, круглих лісоматеріалів в обсязі 10474 куб. м. Обсяг товарної продукції склав 35084.2 тис. грн. Слід зазначити, що обсяг реалізації на одного штатного працюючого склав 180846 грн., у порівняні з відповідним періодом минулого року цей показник зріс до 103 проц. Рівень середньомісячної зарплати складає 9886 грн.

            Населення району забезпечено 6215 куб. м. паливних дров, в тому числі бюджетні організації – 248 куб. м.

            Стабільно здійснюється комплекс охоронних заходів з метою запобігання самовільних порубок та пожеж, яких цього року зафіксована незначна кількість і винних притягнуто до відповідальності. Позитивній результативності сприяє і чітка роз’яснювальна робота серед населення краю, яка регулярно проводиться працівниками нашого підприємства.

           Іван БАРНА, директор ДП “Міжгірське лісове господарство”: Великий акцент у нашій діяльності за останні роки ставиться на лісовій рекреації, адже Міжгірщина впевнено взяла курс на розвиток туристичної галузі. Ми докладаємо всі зусилля, щоб у нашій мальовничій місцевості організувати повноцінний відпочинок для людей  на  лоні природи, благоустроюючи лісові території. До важливої роботи декоративного перевтілення ландшафтів підключені всі без винятку лісництва. Перелік заходів, які входять в  комплекс благоустрою лісу, різноманітний: у найбільш відвідуваних любителями природи місцях зводяться з естетичним смаком архітектурні споруди для сховку від негоди, створюються туристичні стоянки, прокладаються екологічні стежки, будуються ігрові майданчики для дітей тощо. Комфортабельні умови для дозвілля, приміром, облаштовано біля славнозвісного водоспаду Шипіт, у підніжжі синевирського перевалу, на околицях Вучкового, біля цілющого мінджерела в Келечині, на торунському перевалі та інде. Ще раз хочеться висловити прохання до відпочиваючих, щоб за проведення свого вільного часу у рекреаційних зонах не смітили, прибирали непотріб. Бо, чого таїти, часто-густо на таких дільницях можна спостерігати стихійні сміттєзвалища. Як і прикро констатувати про факти, коли окремі горе-губителі природи по-варварськи нищать рекреаційні об’єкти.

            Ми прагнемо всім прищепити любов до природи, особливо підростаючому поколінню. Тримаємо тісні контакти з навчальними закладами, передусім у Міжгір’ї та Вучковому, де функціонують шкільні лісництва. Застосовуються різні форми взаємодії, найголовніші з них полягають у співпраці за залучення учнівської молоді до посадки лісу, зустрічі птахів та ін. За таких умов у школярів виховується не лише повага до навколишнього середовища, але й готується наша зміна – випускники шкіл обирають лісівницьку професію.

            Приємною новиною стало і те, що у Вучківському лісництві відчинив двері унікальний музей лісової охорони. Його експонати розповідають про поетапну історію розвитку галузі у верховинському краї, людей, які її творили.

            Зрозуміло, найбільша гордість нашого підприємства – це працелюбні трудівники. Кожен своєю часткою сумлінної праці примножує авторитет колективу, заслуговує похвали. В цьому році високу продуктивність у роботі продемонстрували передусім у Вучківському лісництві Василь Бута – майстер лісу та бухгалтер Марія Росоха, у Міжгірському – майстри лісу Василь Іванина і Василь Ситар, Запереділянському – майстер лісу Василь Липей, Майданському – майстер лісу Юрій Глеба, В. Бистрянському – помічник лісничого Віктор Жаба і майстер лісу Михайло Рошко, Лопушнянському – старший майстер лісу Василь Галас і робітник лісогосподарських робіт Іван Крупа. У підрозділі транспортно-ремонтного цеху відзначалися машиніст екскаватора Михайло Баран  і водій з вивозки лісу Михайло Мацкаль, а з-поміж апарату управління провідний інженер з захисту лісу Сергій Ярема та провідний бухгалтер-ревізор Тетяна Мушка. З нагоди професійного свята їх всіх нагороджено грамотами підприємства. А ось майстру на лісозаготівельних роботах Вучківського лісництва Богдану Липею згідно наказу голови Державного агентства лісових ресурсів України оголошено Подяку за розвиток лісового господарства.

            Від щирого серця всім хочеться висловити вдячність за ратний труд і привітати з наступаючим професійним святом, побажати міцного здоров’я, добробуту, взаємоповаги, мудрості, нехай у ваших оселях завжди панують мир, злагода, а серця будуть зігріті теплом наших рідних Карпат.

Колосальну роль відіграє ліс. Він не тільки приносить велику користь людству, прикрашає землю і оздоровлює планету, символічно і справедливо вважаючись її легенями, але підтримує саме життя […]