Зберегти первозданну природу Свалявщини

5 років ago admin 0
Заповідники, національні парки, заказники, природні парки, пам’ятки природи – це основні категорії особливо охоронюваних природних територій на Закарпатті. Вони створені для того, щоб врятувати від загибелі і руйнування залишилися куточки дикої природи. Але значення цієї мережі: вона допомагає зберігати баланс природних екосистем, які формують і підтримують сприятливий для людей середовище проживання. Жива природа дає нам свіже повітря, чисту воду, зберігає родючі ґрунти.
 
Площа природоохоронних територій Свалявського району становить 2226 га. До складу природоохоронних територій входять об’єкти – заказники та пам’ятки природи місцевого значення, в т.ч. мінеральні джерела.
 
За словами директора Свалявського лісгоспу Олександра Дуфінця, основне призначення даних територій – охорона і збереження рідкісних видів флори та цінних угруповань з участю, зокрема, бузку угорського.
 
Завдяки створенню заказників заповідників («Красна долина», «Пінава», «Приборжавський», «Ждимирський», «Тесаникм) на Свалявщині зберіглися високопродуктивні букові праліси явора, ясеня, бука, ільма та в’яза.
 
Система особливо охоронюваних природних територій в районі та області продовжує розвиватися – розширюються території існуючих і створюються нові заповідники, національні і природні парки, заказники. У 2017 році рішенням дев’ятої сесії VII скликання Закарпатської обласної ради оголошено створення трьох об’єктів ПЗФ місцевого значення: заповідне урочище ,«Березниківські праліси» на площі 385,5 га та заповідне урочище «Боржавські праліси» на площі 853,5 га, без вилучення площ від землекористувача – державного підприємства «Свалявське лісове господарство»
 
 
Фото Ігоря Меліки

Заповідники, національні парки, заказники, природні парки, пам’ятки природи – це основні категорії особливо охоронюваних природних територій на Закарпатті. Вони створені для того, щоб врятувати від загибелі […]