Розпил дерев. Закарпатський лісоруб Михайло Сита показує майстер-клас на змаганнях вальників (ФОТО)

5 років ago admin 0
Оцінюють точність та майстерність. Сьогодні, 30 серпня, на базі ДП «Тетерівське лісове господарство» Київського обласного і по місту Київ управління лісового та мисливського господарства стартували змагання працівників лісових господарств – XXII- й Всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу. З’їхались на змагання учасники зі всієї України, а це 30 команд.
 
Закарпаття представляють команду заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Кий та вальник лісу Михайло Сита з ДП «Міжгірський лісгосп», який виступає під номером «13». До речі, вальник лісу Михайло Сита вже декілька років поспіль представляє Закарпаття на змаганнях вальників.
 
Змагання проходять на відкритій території й зібрали чимало глядачів, які можуть отримати задоволення від спостереження за роботою справжніх професіоналів, що віртуозно володіють лісовою технікою.
 
Всіх учасників розбито на 4 групи. Всі змагання розпочалися одночасно. Категорії змагань: звалювання дерева, потім йде заміна ланцюга, розкряжування комбінованим разом, точне розкряжування, відокремлення сучків.
 
Вправа точне розкряжування. Учасник повинен відрізати по диску від двох колод, не пошкодивши настил, на якому лежить колода. Товщина диска – від 3 до 8 см. Диск відрізається під прямим кутом до поздовжньої осі колоди. Якщо учасник відріже по цілому диску від двох колод, не пошкодивши ланцюгом настил, на якому лежить колода, то за кожну колоду нараховують більші бали. При пошкодженні настилу нараховується 0 балів, що значно відкидає учасника змагань на останні позиції.. Якщо товщина диска менш як 30 мм або понад 80 мм, учаснику нараховуються штрафні бали за кожен диск.
 
Під час виконання вправи, кожен рух розраховано. Кожен інструмент займає свою, точно вивірену позицію. Маркер. Ланцюг. Ключ. Навіть фінішна кнопка ставиться учасником у визначене правилами місце.
 
Технічні спонсори вальників лісу – компанії, які мають історію з 1689 року. Саме тоді було закладено основу інженерної майстерності, що дозволила їм розробити деякі з кращих в світі виробів в таких областях, як мисливська зброя, велосипеди, мотоцикли, кухонне обладнання, швейні машини та інструменти для зовнішніх робіт. Це говорить про те, що кваліфікація лісозаготівельників вкрай важлива як при заготівлі лісу, так і при виконанні вибіркових санітарних рубок, а також рубок догляду. Важливо акуратно зрубати дерево, не пошкодивши сусідні. Адже практично всі роботи з лісозаготівлі проводяться на складній багатоопераційній техніці та вимагають чіткості та обережності. Таким чином, від підготовленості вальників багато в чому залежить якість виконаної рубки й, як результат, – стан закарпатських лісів.
 
Змагання проводяться за чинними правилами Міжнародної асоціації вальників лісу. Тримаємо кулаки за наших лісівників! Змагання тривають.
 
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Оцінюють точність та майстерність. Сьогодні, 30 серпня, на базі ДП «Тетерівське лісове господарство» Київського обласного і по місту Київ управління лісового та мисливського господарства стартували змагання […]