«Березинка» – рай у дбайливих руках мукачівських лісівників

5 років ago admin 0

Ось уже понад півстоліття улюбленим місцем відпочинку багатьох закарпатців є дендропарк «Березинка. Березинка — дендрологічний парк місцевого значення в Україні.

Розташований у мальовничому урочищі Нодьлігет, у межах Мукачівського району Закарпатської області, неподалік від північно-західної околиці села Березинка, при автошляху Н-09, лісництво Березинка.

Дендрарій був закладений в 1957 році інженерами лісового господарства Мукачівщини за ініціативи П.І. Молоткова в дуже короткі терміни. Основна частина рослин з’явилася в 50-х роках 20-го століття з метою дослідження нових видів лісоутворюючих порід. У дендропарку випробувано понад 350 видів деревно-чагарникових порід.

Для того щоб простіше спостерігати за рослинами, дендропарк розділений на сектори. У першу чергу дендропарк має наукове і культурно-освітнє значення. На його території ростуть рослини, завезені з різних куточків земної кулі. Також дендропарк вносить великий розвиток в екологічну просвіту населення, так як тут проходять уроки природознавства у школярів з різних районів Закарпатської області та учнів зі шкільних лісництв. 99% відвідувачів – це жителі Закарпаття, але є й іноземці та жителі з інших областей України, які мандрують Карпатами. У парку є туристично-рекреаційні пункти, де можна культурно відпочити.

На території дендропарку зростають такі екзотичні для нас породи, як гімалайський кедр, гінкго, секвойя, болотний кипарис, ланцетная кунінгамія, елеутерокок. Найбільше в парку буків – абсолютно різних видів. Також тут вирощують ялини, сосни, ліванські та атлаські кедри, аризонский кипарис, а ще – манжурську аралію, смолистий ліквідамбар, магнолію, тюльпанове дерево і японську криптомерії.

Ось уже понад півстоліття улюбленим місцем відпочинку багатьох закарпатців є дендропарк «Березинка. Березинка — дендрологічний парк місцевого значення в Україні. Розташований у мальовничому урочищі Нодьлігет, у […]