Відбулася зустріч щодо будівництва сучасної вітрової електростанції в Закарпатській області

5 років ago admin 0

22 серпня  в залі засідань районної державної адміністрації відбулась зустріч заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Тітарчука М. І. з представниками турецької компанії GURIS, ТОВ «Атлас Воловець Енерджи», керівництвом Закарпатської облдержадміністрації, Воловецького та Свалявського районів щодо будівництва сучасної вітрової електростанції в Закарпатській області.

В зустрічі взяли участь  директор департаменту залучення інвестицій Мінекономрозвитку Новікова І. Ю., голова Закарпатської облдержадміністрації  Бондаренко І. С., начальник управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА Пігуляк М. М., в. о. начальника Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області,  заступник голови Одеської обласної ради Димчогло Ю. Д., начальник ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області Мельничук С. С.,  представник турецької компанії GURIS Лоік Лерміньо,  представники ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» Шмігельський В., Жмуцький С., Яким В., професор, експерт з охорони навколишнього природнього середовища та раціонального природокористування Поп С. С., голови Воловецької райдержадміністрації Рогова В. Є. та Свалявської  райдержадміністрації Дідович О. А., в. о. голови Воловецької районної ради Повідайчик В. І. та голова Свалявської районної ради Ливч М. М., голови селищних та сільських рад Воловецького та Свалявського районів.

Представники турецької компанії GURIS та ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» інформували учасників зустрічі про власний досвід будівництва  ВЕС не тільки в світі, а й в Україні, зокрема в Овідіопольському районі Одеської області та про проблеми, які виникли під час проектування і отримання дозвільних документів на будівництво ВЕС на полонинах Боржавського хребта у Воловецькому та Свалявському районах. А також довели до присутніх  переваги відновлювальної енергетики для економіки та енергонезалежності  України.

Своїм досвідом щодо співпраці з турецьким інвестиційним холдингом GURIS в процесі будівництва та функціонування  Овідіопольської ВЕС на Одещині потужністю 30 мВт поділився  заступник голови Одеської обласної ради Димчогло Ю. Д.

Голови Воловецької райдержадміністрації Рогова В. Є. та Свалявської  райдержадміністрації Дідович О. А., в. о. голови Воловецької районної ради Повідайчик В. І. та голова Свалявської районної ради Ливч М. М.  довели до присутніх значення цього об’єкта для розвитку районів і висловили надію, що реалізація цього проекту значною мірою прискорить позитивні зрушення як в економічній, так і в соціальній сферах районів.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Бондаренко І. С. висловив підтримку керівництва ОДА щодо залучення інвестицій у гірські райони Закарпаття. Він інформував, що є ряд напрацьованих проектів, які потребують негайного вирішення питання щодо їх реалізації як облдержадміністрацією, так і владою на місцях, з врахуванням інтересів місцевих громад та широкого кола громадськості.

Підсумовуючи результати зустрічі заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Тітарчука М. І.  звернув увагу присутніх на те, що на цей час в Україні як і у всьому світі проводитися запекла боротьба за інвестиції  і основним завданням, як окремих регіонів України, так і держави в цілому, довести свою інвестиційну привабливість. Негативний досвід будь-якого інвестора в Україні призводить до створення негативного інвестиційного іміджу нашої держави. Як правило, така інформація дуже швидко поширюється серед інвесторів.  Отже, потрібно  всім спільно прикласти максимальних зусиль для того, щоб цей проект був реалізований, але при цьому необхідно враховувати інтереси всіх зацікавлених сторін.

Для вирішення проблем, які виникли у процесі реалізації проекту будівництва ВЕС  на хребті Боржава необхідно вжити заходів для усунення всіх недоліків, які мають місце, на думку громадськості, при проектуванні цього об’єкта та досліджень впливу на навколишнє середовище. Заступник Міністра рекомендував представникам ТОВ «Атлас Воловець Енерджи»  налагодити більш ефективну комунікацію з органами державної влади та місцевого самоврядування, посилити інформаційну діяльність серед населення, громадських організацій, опонентів, що виступають проти спорудження ВЕС, з метою інформування про вжиті заходи, які спрямовані на усунення недоліків, на які вказує громадськість та експертне середовище.

Для більш чіткого розуміння ситуації, учасники зустрічі здійснили виїзд на хребет полонини Боржава. Дорогою в гори відбулася випадкова зустріч з групою дітей з м. Бердянськ Запорізької область. Заступник Міністра та голова Закарпатської ОДА поспілкувалися з дітьми, які поділися враженнями від відпочинку в Закарпатті.

 

 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

22 серпня  в залі засідань районної державної адміністрації відбулась зустріч заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Тітарчука М. …