Вберегти ліс Перечинщини від вогню допомагають мінералізовані смуги

5 років ago admin 0

Літня пора року здебільшого асоціюється з відпочинком, а от для лісівників – це напружений період в роботі. Лісові пожежі, особливо в літню пору року усе більше дошкуляють лісівникам. Щоб знизити ризик їх виникнення, лісовою охороною ДП «Перечинський лісгосп» здійснюється цілий ряд комплексних профілактичних заходів: встановлюється наглядова агітація, проводяться роз’яснювальні бесіди з населенням, перекриваються дороги шлагбаумами.

Та все ж, одним із ефективних методів боротьби з вогняною стихією залишаються мінералізовані смуги – штучно створений протипожежний бар’єр, шляхом очищення певної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Як правило, здійснюється це механізованим способом: проводиться оранка трактором грунту на певну ширину. При цьому мінеральний шар грунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, здатні горіти, в процесі цього присипаються землею.

Теоретично мінсмуга спрацьовує двома способами. Перший, коли при спалахах зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. А інший, коли собою створює так би мовити опорну лінію, від якої буде проводитися зустрічний регульований підпал лісового насадження для зустрічного, з пожежою, вогню. Поширюючись, наприклад, назустріч основній пожежі, смуга вогню знищує на своєму шляху всі горючі матеріали. Зустрівшись, полум`я загасає, оскільки більше нема чому горіти.

З початку року підприємством створено 4 км мінералізованих смуг та здійснено догляд за 7 км існуючих смуг.

Весь комплекс протипожежних заходів в сукупності допомагає попередити та не допустити вогняної стихії в лісових масивах.

Лісівники вкотре наголошують, зберегти зелений скарб нашого краю можна лише спільними зусиллями! Тож, закликаємо громадян бути обачними та дотримуватися правил пожежної безпеки в лісі!

Літня пора року здебільшого асоціюється з відпочинком, а от для лісівників – це напружений період в роботі. Лісові пожежі, особливо в літню пору року усе більше […]