Сканер виявлятиме контрабанду на Закарпатській митниці тільки через 3 місяці

5 років ago admin 0

Про це написав начальник Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв у фейсбук.

Станіслав Балуєв акцент у своїй публікації зробив на тому, під час візиту Президента України Володимира Зеленського на митний пост «Ужгород» Гаранта поінформували емоційно, а не об’єктивно.

Зокрема, очільник митниці зазначив, – Передивився відеозапис, коли Глава держави оглядає територію митного посту, пункт пропуску, який знаходиться в процесі реконструкції та сканувальний комплекс.
…Президент запитує:
– Чому там зараз ніхто не працює? Ми працюємо. А там – ні…
На запитання Президента одразу ж дали відповідь, мовляв гроші були виділені, але їх вкрали. Це спричинило міжнародний скандал і ситуація взагалі плачевна.

Водночас, Балуєв запевняє, що реконструкція митного посту «Ужгород» і будівництво скануючої системи це два різні проекти зі своєю історією.
– З європейських грошей, які виділялись на реконструкцію митного посту «Ужгород», в 2015-2016 роках використана тільки частина, решту держава повертає. Наразі, впродовж останніх двох років, будівництво триває виключно за рахунок держбюджету. Однак і тут не без нюансів, востаннє гроші виділяли на «Ужгород» в 2018-му. Наразі будівництво призупинено, – наголосив начальник Закарпатської митниці ДФС та додав, – Станом на сьогодні у міжнародному автомобільному пункті пропуску «Ужгород» завершено будівництво: підпірної стінки, боксу поглибленого огляду для автомобілів та автобусів, будівлі кінологічної служби, частково завершено реконструкцію адмінбудівлі (виконано внутрішнє перепланування, зовнішнє скління), реконструйовано котельню, прокладені зовнішні мережі на ділянці будівництва, внутрішні електричні мережі та мережі опалення.

Щодо сканувального комплексу то Станіслав Балуєв написав наступне, – Сканувальний комплекс не є частиною проекту реконструкції пасажирської ділянки пункту пропуску. Згідно з умовами окремого договору Державної фіскальної служби він споруджений на вантажній ділянці пункту пропуску. Зокрема, 1 серпня 2018 року, укладено договір між ДФС та NUCTECH COMPANY LIMITED на 217 млн 999 тис. грн. Відтак китайська компанія поставила три комплексні скануючі системи для вантажних транспортних засобів, дві у Закарпатській області на міжнародних автомобільних постах «Ужгород» та «Тиса», і одну в Чернівецькій області на митному посту «Порубне». Ця компанія запропонувала найкраще співвідношення ціни та якості скануючих систем, зекономлено трохи більше 172 млн грн.
Влаштуванням скануючої системи займалася одна із закарпатських фірм під пильним наглядом фахівців з Китаю. Закарпатські фахівці стежили за відповідністю фактично поставленого обладнання. Наразі комплекс повністю готовий, проведено його тестування.

Проте керівник митниці зауважує: “Сканер виявлятиме контрабанду тільки через 3 – місяці. До нього потрібно облаштувати під’їзний шлях. Тут традиційно питання у фінансуванні. В листопаді – грудні 2018 року ми (Закарпатська митниця ДФС) звернулись із запитом про те, що необхідно виділити кошти аби до сканувального комплексу побудувати під’їзні шляхи. Тільки через півроку, у червні 2019-го, кошти виділили, відповідно була запущена процедура закупівлі, тому сподіваюсь що ще у цьому році дорога буде збудована, всі дозвільні документи на експлуатацію будуть зроблені і сканер на митному посту «Ужгород» працюватиме. Подібна ситуація з готовністю скануючого комплексу на митному посту «Тиса». Там також все готово до запуску, питання відкрите тільки по будівництву під’їзних шляхів”.

Насамкінець начальник Закарпатської митниці ДФС підкреслив, що проект із будівництва та запуску саме цих скануючих систем  є унікальним для України.