В Ужгороді за круглим столом намагалися вирішити питання обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж

5 років ago admin 0

Учора за круглим столом в Ужгородській міській раді зібралися представники ОСББ і будинкоуправлінь обласного центру, міської і обласної влад, АТ «Закарпатгаз» та Управління Держпраці у Закарпатській області, аби обговорити одне з наболілих питань сьогодення – обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Сторони, зокрема, намагалися вирішити, кому належить здійснювати таку діяльність і хто відповідатиме у разі виникнення аварійних ситуацій, пов’язаних з порушенням правил експлуатації газових систем.

Звертаючись до присутніх, голова Ужгородської міської ради Богдан Андріїв акцентував увагу на тому, що через кілька місяців розпочнеться опалювальний сезон. Раніше у тарифах «Закарпатгазу» була закладена певна сума на обслуговування та перевірку справності газовим мереж. Однак зміни у чинному законодавстві фактично переклали цю відповідальність на «плечі» самих мешканців будинків. Протягом 2018 року ніхто не перевіряв справність систем, що викликає неабияке занепокоєння, оскільки газ є джерелом підвищеної небезпеки. На завершення свого виступу Богдан Андріїв  висловив сподівання, що логічним підсумком зустрічі стане спільне офіційне звернення, скероване у відповідні державні інстанції з метою врегулювання цього питання  на законодавчому рівні.

Далі відбулася дискусія, у ході якої кожен з учасників круглого столу мав можливість висловити власне бачення вирішення окресленої проблеми.

Представник Управління Держпраці у Закарпатській області, заступник начальника відділу нагляду, у будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді  на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки  Олександр Гойс нагадав, що правилами безпеки систем газопостачання передбачено  відключення будинків або квартир від систем газопостачання при непроведенні технічного обслуговування таких систем.  Водночас посадовець наголосив: сучасні будинкоуправління та Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків не мають укладені договори з відповідними організаціями на обслуговування газових мереж, димових та вентиляційних каналів. Олександр Гойс також зауважив, що в області, крім АТ «Закарпатгаз»,  працюють й інші альтернативні організації, які також мають дозволи та ліцензії на здійснення діяльності щодо обслуговування систем газопостачання та очистки димових і вентиляційних каналів. Було б тільки бажання укласти з ними відповідні договори.

У підсумку учасники заходу дійшли згоди звернутися в Кабмін за роз‘ясненням з цих питань та рекомендаціями щодо можливих шляхів їх вирішення.