Лікувати туберкульоз з комфортом: в ОКТМО «Фтизіатрія» впроваджено безболісний метод ін’єкцій

5 років ago admin 0


Відтепер лікування найважчих форм туберкульозу стане більш зручним та ефективним для пацієнтів – в ОКТМО «Фтизіатрія» почали не тільки застосовувати новий препарат бедаквілін (який вважають найефективнішим проти мультирезистентного туберкульозу), але й впровадили в практику прогресивний метод введення ліків.


Пацієнти із стійкою формою туберкульозу потребують щоденного прийому таблетованих препаратів та щонайменше дві внутрішньовенні ін’єкції. Такі маніпуляції незручні та болісні для пацієнта і можуть призводити до запалення судин та низки інших ускладнень. Адже лікування тривале – від 1,5 до 2 років. Щоб мінімізувати всі ризики та зробити ці медичні процедури максимально ефективними та комфортними, пацієнтам підшкірно вживляються дороговартісні порт-системи. Це дозволяє проводити маніпуляції з введення медпрепаратів безкровно та безболісно.


За словами торакального хірурга Володимира Маляра перші два пацієнти вже відчули переваги такого лікування. «Порт-система – це компактний резервуар з силіконовою мембраною, з'єднаний з катером, що введений у центральну вену. Вся конструкція абсолютно відокремлена від зовнішнього середовища і встановлена під шкірою. Введення лікарських препаратів виконується в підшкірний резервуар за допомогою спеціальної голки, яка не пошкоджує мембрану. Причому така мембрана може витримувати до 1000 (!!!) проколів. Порт-система зменшує ускладнення після протитуберкульозної терапії, попереджає розвиток флебозов і флебітів, зменшує хворобливі відчуття пацієнта під час введення медпрепаратів чи забору крові. Імплант може перебувати в тілі людини до декількох років і після заживлення шкіри пацієнт може жити звичайним життям, займатися спортом, відвідувати басейн», – пояснює лікар.


Завдяки фінансуванню Глобального Фонду до закладу вже поступило 8 порт-систем. Вартість однієї – понад 5 тисяч гривень. Незабаром має надійти ще кілька десятків.


Генеральний директор ОКТМО «Фтизіатрія» Василь Скрип переконаний, що впровадження сучасних препаратів та прогресивних методик їх введення, збільшить прихильність пацієнтів до лікування, відтак покращиться і результат лікування такої небезпечної і важкої хвороби, як мультирезистентний туберкульоз.


Довідково:


ВООЗ повідомляє, що Україна належить до країн, де кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз є однією з найбільших у світі. За даними ВООЗ, в Україні на мультирезистентну форму хворіє кожна 4-а особа з туберкульозом. Крім того, Україна ввійшла до п’ятірки держав із найвищою кількістю зареєстрованих випадків ТБ із розширеною резистентністю – 1 097 випадків у 2017 р.


Мультирезистентний туберкульоз є формою туберкульозу, що резистентна (стійка) до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів – ізоніазиду та рифампіцину. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.


Також, за висновками експертів, Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу. У нашій країні виліковуються лише 71% нових випадків та 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу. Щодругого пацієнта з мультирезистентним туберкульозом не вдається вилікувати.Однією з головних причин є переривання лікування самими пацієнтами.


Люди, як тільки починають себе почувати краще, часто припиняють прийом ліків, а це призводить до формування ще більш небезпечних, стійких форм хвороби. Звична форма туберкульозу лікується протягом півроку, а мультирезистентна до двох років.


 


<iframe width="1202" height="676" src="https://www.youtube.com/embed/l35nCi3BAq4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


 

    Подiбнi новини

    Невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки

    admin 6 років ago
    Згідно з законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України... Читати далi

    Володимир Маркович: «На всіх рівнях надання медичної допомоги відбулись позитивні зміни»

    admin 6 років ago
      Напередодні професійного свята традиційно підбивають підсумки, говорять про перемоги та досягнення. Однак, події що нині відбуваються в медичній галузі, є тільки початком великих реформ. Про які зміни можна... Читати далi

    COVID-19 інформаційні матеріали для населення

    admin 4 роки ago
    ЦГЗ   Коли повинні проводити тест на COVID-19 Якщо у вас є питання про поширення коронавірусної хвороби, зверніться за телефонами Рекомендації ВООЗ: імунізація в умовах пандемії Covid-19 Рекомендації МОЗ:... Читати далi

    Анонс. Брифінг щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції

    admin 4 роки ago
    9 квітня відбудеться онлайн брифінг щодо заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції. Учасники брифінгу: •         Заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.   Початок заходу:... Читати далi