Мораторій на експорт деревини не досяг тієї мети, для якої вводився, – Олексій Гончарук

5 років ago admin 0

Заступник керівника Офісу Президента України з економічних питань Олексій Гончарук упевнений, що мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених неефективний і його слід переглянути. Про це він заявив на брифінгу, передають «Українські Новини».

«Ідеологія введення мораторію на експорт деревини була в тому, щоб зупинити незаконну рубку. Очевидно, що цього не відбулося. Це означає, що цей захід не досяг тієї мети, для якої вводився», – сказав Гончарук.

Він також нагадав, що Європейський Союз вважає, що введенням мораторію Україна порушила положення Угоди про асоціацію.

«Я не знайомий з юридичними тонкощами і нюансами цієї справи. Тому я не хотів би своєю позицією нашкодити позиції нашого уряду в Міжнародному комерційному арбітражному розгляді. Скажу тільки, що чинна модель, у тому числі мораторій, не вирішує проблем. Тому питання мораторію точно відкрите, і ми точно будемо комплексно переглядати це рішення», – сказав він.

Нагадаємо, заборона на експорт необроблених лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) чинна в Україні з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року строком на 10 років.

Євросоюз наполягає, що таке рішення суперечить ст. 35 Угоди про асоціацію («Обмеження експорту або імпорту»), згідно з якою жодна зі сторін не повинна вводити або зберігати чинною будь-які заборони, обмеження або заходи еквівалентної дії на імпорт будь-якого товару іншої сторони або експорт будь-якого товару, призначеного для території іншої сторони.

За інформацією LB.ua

Заступник керівника Офісу Президента України з економічних питань Олексій Гончарук упевнений, що мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених неефективний і його слід переглянути. Про це він заявив на брифінгу, передають «Українські […]