Книги прози Люби-Параскевії Стринадюк презентують читачам обласної бібліотеки

5 років ago admin 0

15У п’ятницю, 17 травня, о 16.00 в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбудеться презентація книг прози Люби-Параскевії Стринадюк “Як я ‘му жити на полонині” та “З-за гір’я. Щоденник любові”.

“Як я ‘му жити на полонині” – гуцульська проза про життя на полонині, написана українською мовою, однак діалоги і пряма мова в ній передані гуцульською. У цій книжці авторка описує, як житиме високо в горах на далекій полонині Угорске, вплітаючи у текст спогади зі свого гуцульського дитинства. “Повертаюся на Угорске, полонину, де надумала жити (з тобою). Бо полонина – то я, а я – полонина, що із крові не виймеш”. 

Книжка ближче знайомить читача з живими гуцулами, їхнім життям, мовою, побутом, стосунками між ними, ставленням до світу, одні до одних. Це вже не застигла картина міфічних гуцулів, які жили десь колись, давно, але не тепер, не зараз. Ця книжка – це також спроба усунути стіну, яка через задавнені стереотипи, міфічний, овіяний легендами образ гуцулів утворилася між цим гірським самобутнім народом та людьми з долин, із міст.