Підміна трудових відносин цивільно-правовими коштуватиме підприємцю двісті п’ятдесят тисяч гривень штрафу

5 років ago admin 0

Такий факт з’ясували державні інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області у ході інспекційного відвідування. Зокрема, стало відомо, що приватний підприємець з Іршавщини прийняв на роботу, доручивши виконувати обов’язки із заготівлі та трелюванню лісу, двох місцевих жителів.

При цьому уклав з дроворубами цивільно-правові угоди. Посадовці контролюючого органу встановили також, що вказані працівники до початку виконання робіт пройшли відповідні інструктажі за посадою лісоруб – це підтверджують записи у журналі реєстрації інструктажів з  питань охорони праці. Водночас обидва лісоруби пройшли відповідні навчання у ТОВ «Закарпатський навчальний центр підготовки і перепідготовки кадрів».

Оскільки заготівля та трелювання лісу є основним видом діяльності вказаного суб’єкта господарювання і належать до робіт з підвищеною небезпекою, а пункт 15.3.1 Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці № 119 від 13.07.2005 року та  зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 22 вересня 2005 року за  № 1084/11364, вимагає від роботодавця залучати до звалювання дерев на усіх рубках лісу тільки постійних працівників, котрі пройшли необхідну професійну підготовку, то це дало підстави стверджувати, що ФОП підмінив трудові  договори цивільно-правовими. Фактично працівники, які виконували обов’язки лісорубів, були допущені до роботи без  оформлення трудового договору та  повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Отож на підставі  абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу Законів про працю України та відповідно до інших законодавчих документів в Управлінні Держпраці у Закарпатській області була винесена постанова про накладення на підприємця штрафу у розмірі понад двісті п’ятдесят тисяч гривень.