Ужгород залишиться з питною водою

5 років ago admin 0

Доленосне рішення для всієї громади Ужгорода ухвалили 4 квітня 2019 року депутати Закарпатської обласної ради, підтримавши проект «Про затвердження проекту «Зона санітарної охорони водозабору Минай» Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода». Чому?

З 2001 року комунальне підприємство займалося оформленням проектної документації щодо зон І, ІІ, ІІІ поясу санітарної охорони Минайського водозабору. З різних причин питання впродовж тривалого часу не вдавалося вирішити, і тільки за останній час, зрештою, справа зрушила з «мертвої точки».

КП «Водоканал м. Ужгород» отримало погодження від усіх інстанцій: Державної служби геології та надр України, Державного агентства водних ресурсів, Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Відтак з метою забезпечення охорони водозабору прісних підземних вод «Минай», з якого здійснюється централізоване водопостачання населення міста Ужгорода та прилеглих сільських населених пунктів, було подано для розгляду обласної ради проект «Зона санітарної охорони водозабору Минай» Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода». Вчора, 4 квітня 2019 року, депутати затвердили І і ІІ пояс охоронної зони водозабору. Тобто, цим рішенням вдалося зберегти Минайський водозабір як джерело питного водопостачання загальнодержавного значення».

Що означає це рішення для Минайского водозабору?

Насамперед слід розуміти, що Минайський водозабір – це підземне джерело питного водопостачання для більш ніж половини Ужгорода та сусідніх населених пунктів, і затвердженням охоронних зон забезпечується цілісність і убезпечення земель від забудов, які в перспективі могли би погіршити якість питної води на водозаборі державного значення. Тобто, враховуючи рішення сесії, всі майбутні перспективні генплани, детальні плани територій мають бути чітко узгоджені та нормуватися з умовами експлуатації даних земель.

Чому ще це питання має таку вагу?

Річ у тім, що Коритнянська сільська рада всупереч чинному законодавству, порушуючи всі можливі норми і правила (при цьому, ще й боргуючи за спожиту воду підприємству і громаді Ужгорода 19 млн. грн.) затвердила генеральний план сільради, не врахувавши при цьому державні інтереси щодо обмеження в частині водозаборів